Arbetsmiljö

Bibliotekarie – ett farligt arbete

Bibliotekarie kan numera vara ett farligt arbete med stor risk att skada sig på jobbet. I Växjö uppehåller sig ungdomsgäng och påverkade personer i bibliotekens lokaler där det troligen även säljs narkotika.

Publicerad

Utomstående har vid flera tillfällen pucklat på varandra med tillhyggen vilket stressar personalen som oroas över att de kan skada sig vid dessa bråk.

På bibliotekets filialer, där det förekommer ensamarbete, finns inga larm. På en del av dem finns dock så kallade ”bråklarm” som består av en lista med telefonnummer till verksamheter i närheten, bland annat en pizzeria. Händer något är tanken att personalen ska ringa dit för att påkalla hjälp. Telefonlistorna är dock i flera fall inaktuella.

Det har också visat sig att de som var tänkta att komma till hjälp i flera fall inte visste om överenskommelsen med biblioteket.

På stadsbiblioteket har man identifierat flera så kallade hot spots, alltså särskilt utsatta områden på bibliotekets tre våningar. Det finns väktare vissa tider, men under övrig tid ”är det era egna arbetstagare som ska rondera lolalerna”, skriver Arbetsmiljöverket som inspekterat biblioteket.

På huvudbiblioteket finns visserligen larm, men enligt Arbetsmiljöverket var det ”oklart om användningen har faktisk effekt på upplevelsen av hot och våld”.

Verket ser allvarligt på att bibliotekarierna kan utsättas för hot och våld och kräver en undersökning av riskerna för detta.

Verket vill se en kartläggning av faktorer som att påverkade personer eller personer med psykiska problem uppehåller sig på biblioteket liksom hotfulla ungdomsgäng och drogförsäljning.

Senast den 16 mars ska detta vara klart vid ett vite på 40 000 kronor.

Inte minst på filialerna ska möjligheten att kalla på snabb hjälp undersökas eftersom personeln i dag ”inte kan erhålla snabb hjälp om så behövs”, enligt Arbetsmiljöverket.

Kommunen gjorde en riskbedömning av biblioteken 2013. Arbetsmiljöverket dömer dock ut den eftersom det sedan dess tillkommit ett antal riskfaktorer.