Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket tar sikte på psykisk ohälsa

INSPEKTIONER. Nu ska bland annat reklam- och webbyråer synas extra i sömmarna av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Nära 20000 inspektioner i flera branscher ska genomföras under året för att förebygga arbetsrelaterad psykisk ohälsa.  

Publicerad

”Vi genomför omkring 2 000 inspektioner för att se till att arbetsgivarna tar sitt ansvar och systematiskt förebygger skador och ohälsa orsakade av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, säger Peter Burman”, regionchef på Arbetsmiljöverket och ansvarig för inspektionsinsatserna, i ett pressmeddelande.

Andra branscher som ska få besök av arbetsmiljöinspektörerna i år är hem för vård eller boende och ambulans och vårdcentraler, butikskontrollanter, kriminalvården och kultur och teater.

Anledningen till satsningen från verket är det faktum att varannan förvärvsarbetande med besvär uppger att de har sömnstörningar och känner oro eller ångest på grund av jobbet. Var tredje har dessutom symtom på depression orsakad av jobbet.

Inspektörerna ska nu se om arbetsgivarna gör det de ska för att minimera riskerna som kan orsaka arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Inriktningen hot och våld, ohälsosam arbetstid och arbetsbelastning och kränkande särbehandling ska anpassas efter de huvudsakliga risker som finns i olika verksamheter, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Även riskerna inom det moderna gränslösa arbetslivet, som att arbetstagarna ska vara tillgängliga även utanför arbetstid ska undersökas närmare.