Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket ska granska landets HVB-boenden

Hot och våld ligger bakom fyra av tio arbetsskadeanmälningar på HVB-hem och LSS-boenden. Arbetsmiljöverket inleder nu en riksomfattande inspektion för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Publicerad

– Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som dessutom ökar i omfattning. Utvecklingen är oroväckande. Arbetsgivare inom HVB och LSS-boenden måste ta problemen på större allvar och sätta in förebyggande åtgärder mot hot och våld, säger Peter Burman som är projektägare för inspektionsinsatsen, i ett pressmeddelande

Arbetsmiljöverkets tillsyn ska pågå under tre år:

– Vi kontrollerar hur arbetsgivarna förebygger risker för hot och våld i arbetet samt hur de arbetar systematiskt med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Arbetsgivaren har ansvar för att förebygga ohälsa och olycksfall. Ingen ska behöva bli sjuk eller skadas på jobbet, säger Eva Karsten, projektledare för den nationella inspektionsinsatsen. 

HVB och LSS

Vanligast är anmälningar som rör anställda på HVB-hem, hem för vård eller boende, och LSS-boenden, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Mellan åren 2012 och 2017 var 41 procent av alla anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro inom dess boenden orsakade av hot och våld. Det kan jämföras med samtliga branscher som de senaste fem åren haft en motsvarande frekvens om sju procent. (Källa: Arbetsmiljöverket)