6 frågor till Erik Wisterberg, wallraffande journalist...

2017-06-19 00:00 Tiina Demargne  
Erik Wisterberg jobbade i två veckor för Uber Eats och Foodora. Hans avslöjande fick stor uppmärksamhet och kommenterades av stats­minister Stefan Löfven och även av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Towe Boström/Breakit

... på nyhetssajten Breakit. Han tog jobb hos budföretag som levererar mat från restauranger.

1. Varför ville du wallraffa som cykelbud för Foodora och Uber Eats?

– Vi har alla sett de hundratals människor som cyklar omkring med stora ryggsäckar. För att verkligen gå till botten med hur deras villkor ser ut var det den bästa metoden. Vi ville få svar på om man kan beställa hem mat med rent samvete.

2. Var det något som du blev förvånad över?

– Den enormt stora skillnaden i lön förvånade verkligen mig. På Uber Eats tjänade jag i snitt 39 kronor per timme, och hos Foodora var lönen 168 kronor i timmen.

3. Hurdana är arbetsförhållandena och villkoren?

– Jobbet sker i ur och skur, ofta på obekväm arbetstid som kvällar och helger. Man är också hela tiden i trafiken, vilket skapar en hel del riskfyllda situationer. Jobbet sker med din egen kropp som insats. Dessutom står du för i stort sett all utrustning, som cykel och smartphone, själv.

4. Varför tror du att ditt avslöjande fick så stort genomslag?

– Dels handlar det om att så många ser dessa cykelbud överallt, och att många har börjat testa tjänsterna. Dels tror jag att vårt grepp att livesända mitt sista arbetspass på Uber Eats via Facebook skapade ett stort intresse.

5. Hur resonerar du själv kring att beställa hem mat?

– Jag bor i Bagarmossen, där den möjligheten inte finns. Men personligen skulle jag inte köpa någon typ av tjänst där jag visste att de som jobbar tjänar så lite som 39 kronor i timmen.

6. Är du sugen på att wallraffa igen?

– Genomslaget, och det faktum att vårt reportage ledde till direkt förändring i form av att Uber Eats nu ska förbättra sina villkor för cykelbuden, ger såklart mersmak. Samtidigt var arbetet med detta väldigt krävande för mig rent personligen med mycket tid borta från familjen. Men hittar vi något lika angeläget att granska är jag absolut beredd att göra det igen.

Att wallraffa

Den journalistiska metoden betyder att reportern bedriver under­sökande journalistik, inte sällan under falsk identitet. Metoden är uppkallad efter den tyske journalisten och författaren Günter Wallraff, som iförd förklädnad gjort flera uppmärksammade avslöjanden.

Erik Wisterberg använde sin egen identitet när han tog jobb som cykel­bud.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö