Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket: Föreningar har ansvar för hot mot unga domare

Svenska fotbollförbundet välkomnar en granskning av arbetsmiljön för ungdomsdomare i Svenska Fotbollförbundets verksamhet. Foto: Igor Stevanovic / Alamy
- Vi pratar mycket på tränarkurserna om hur man handskas både med spelare och föräldrar. Det är föreningens, och därmed tränarens, ansvar att domaren känner sig trygg, säger Urban Helsing, mångårig utbildare av fotbollsledare. Foto: Stockholms fotbollsförbund

Hot, kränkningar och rädsla inför att gå till arbetet. Det är bilden som framkommer i en enkät med 370 unga fotbollsdomare om hur de upplever sin arbetsmiljö. Domare som uppfyller vissa krav omfattas av arbetsmiljölagen, enligt Arbetsmiljöverket.

Publicerad

I Sverige radios enkät har fotbollsdomare i åldern mellan 13 och 20 år svarat. 59 procent av de tillfrågade uppger att de har utsatts för kränkningar under matcher från föräldrar, tränare eller spelare.

15 procent säger att de har utsatts för hot, och 4 procent har drabbats av våld.

Flera domare med utländsk bakgrund har fått utstå rasistiska påhopp och flera kvinnliga domare har upplevt kränkningar kopplade till sitt kön, vilket bland annat drabbade en 16-årig tjej från Sjöbo som fick följande kommentarer:

- Att jag var kass, och att jag inte skulle döma och tjejer skulle inte få döma, säger hon till Sveriges radio.

Enligt Arbetsmiljöverket kan domare som uppfyller vissa krav omfattas av arbetsmiljölagen, vilket innebär att arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön. Ett sådant villkor kan vara att personen har regelbundna domaruppdrag som ger betalt. Arbetsgivaren kan vara fotbollsklubbar, fotbollsföreningar eller något av de 24 fotbollsdistrikt som lyder under Svenska Fotbollförbundet.

Men även om det formella arbetsgivaransvaret inte är uppfyllt tycker Åsa Zetterström Klintsjö, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, att arbetsgivaren alltid har ett moraliskt ansvar för att domarna har en bra arbetsmiljö.

– Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att unga människor ska utsättas för hot, våld och trakasserier i något sammanhang. I det här fallet när det gäller att arbeta som ung fotbollsdomare så är det väldigt viktigt att hela vuxenvärlden sluter upp i den här frågan, säger Åsa Zetterström Klintsjö.

Arbetsmiljöverket har för tillfället inga inplanerade inspektioner av arbetsmiljön för ungdomsdomare i Svenska Fotbollförbundets verksamhet.

Men Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson skulle gärna se en framtida granskning:

– Jag gratulerar dem om de kan komma med någon hjälp och stöd. Det skulle väl vara alldeles utmärkt i så fall. Men vi har nog en ganska bra bild tillsammans med domarna och våra föreningar om vad vi behöver göra, och de förbättringsområdena. Bara det att synliggöra frågorna gör att den här diskussionen väcks, och det kanske genererar i något positivt i slutändan. Låt oss hoppas det, säger han till Sveriges radio. 

Urban Helsing är ansvarig för forskning och utveckling på Stockholms fotbollsförbund, och har arbetat i många år med att utbilda tränare. Han tror att ett av problemen är att man glömmer bort att det handlar om en utbildningssituation för domare, spelar och tränare, men också att tränare i vissa fall har blivit för toleranta mot föräldrar som beter sig illa mot domare.

- Vi pratar mycket på tränarkurserna om hur man handskas både med spelare och föräldrar. Det är föreningens, och därmed tränarens, ansvar att domaren känner sig trygg, säger Urban Helsing.

Hur skapar tränare den tryggheten?

- Tränare måste se till att få föräldrarna att sluta kränka eller att de försvinner därifrån. För de absolut flesta räcker det med att en annan förälder reagerar och frågar: vad säger du nu? De allra flesta matcher är ändå lugna, och det tror jag beror på att det oftast är någon annan som säger till innan det går överstyr.

- Det är också bra att tala om för föräldrarna innan matchen vilken deras uppgift är under spelets gång.

Så hur ser den uppgiften då ut?

- Förutom att se till att barnet är där med rätt utrustning, handlar det om att heja på hela laget och applådera - inte ge instruktioner till spelarna.