Arbetsmiljö

Medarbetare på SVT larmar om arbetsmiljön

Medarbetare slår larm om arbetsmiljöproblem och brister i ledarskapet på SVT. Foto: TT-Bild

Stora brister i den psykosociala och den fysiska arbetsmiljön, en tystnadskultur och kritik mot ledarskapet. Det rapporterar Journalisten om efter en granskning av SVT Online.

Publicerad

Reaktionerna på tidningens reportage ”Larmet från tv-huset” har varit många de senaste dagarna. Tanken var att skildra SVT Nyheters onlinestrategi men det tog en annan vändning skriver Journalisten:

”Vårt besök blev som att öppna dammluckorna. Aldrig har vi fått så många mejl och telefonsamtal om problem på en arbetsplats. Medarbetare berättar om problem med arbetsmiljön, med ledarskapet och om en journalistik som skaver.”

Några medarbetare uppger att arbetsgivaren inte tar deras mående på allvar, utan tvärtom lastar dem för den dåliga psykosociala arbetsmiljön.

På onsdagen hölls ett möte på SVT Online, med anledning av uppgifterna. Journalisten har också tagit del av ett extra medlemsbrev från fackklubben på SVT:

”När det gäller problemen i Stockholm har vi haft en rad samtal med företaget om både ledarskapet, den psykosociala och den fysiska arbetsmiljön. Nyligen gjorde sektionen och arbetsmiljöombuden en undersökning om återhämtning och arbetsmiljö på Riksnyheterna. Resultatet indikerade brister som måste åtgärdas och fritextsvaren vittnade om en pressad arbetssituation med bristande återhämtning. Resultatet är presenterat för nyhetsledningen”, skriver klubben. 

Nu går Jan Helin, mediedirektör, Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter, och Helena Olsson, beställare nyheter, samhälle och dokumentär, ut och kommenterar kort kritiken mot arbetsmiljön och beskriver mer ingående det pågående förändringsarbetet i en debattartikel:

”Vi behöver sortera i det missnöje som kommer till uttryck i Journalistens artikel.  Det är ett internt jobb som ledningen för nyhetsdivisionen redan inlett. För vi ser också, i en nyligen gjord medarbetarundersökning, att arbetsmiljön på helheten förbättrats på SVT Nyheter."

”Förändring är inte lätt, det blir inte alltid rätt. Så vi gör om och försöker göra rätt här”, skriver cheferna och fortsätter:

”Vi ska självklart ta in såväl den interna kritik om arbetsförhållanden och externa kritik om att vi stör marknaden för mycket med denna utveckling”