Arbetsmiljö

Polisens kommunikationschef går efter kritisk rapport

Unni Jerndal, kommunikationsdirektör på Polismyndigheten, har enligt TT angett som orsak till att det sakndes kommunikationskanaler under omorganisationen att det tog tid innan ordinarie chefer tillsattes. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad). Unni Jerndal, kommunikationsdirektör på Polismyndigheten, väljer att sluta efter en kritisk rapport om omorganisationen: "Vi är överens om att vi inte är överens", säger hon i en skriftlig kommentar, enligt TT.

Publicerad

"Jag har idag slutfört samtal med rikspolischefen om funktionen som kommunikationsdirektör för myndigheten. Vi är överens om att vi inte är överens - om hur funktionen ska arbeta"

Kommunikationsavdelningen fick förra veckan hård kritik av Statskontoret i en första granskning av hur den nya Polismyndigheten sjösatts.

Enligt Statskontoret sköttes kommunikationen med medarbetarna inför den stora omorganisationen och förändringen den 1 januari 2015 bra av det som kallades Genomförandekommittén.

Däremot när den nyskapade Polismyndigheten tog över upphörde i stort sett den strategiska kommunikation vars syfte var att få med alla i förändringsarbetet, skriver TT.

Kritiken har varit omfattande mot den nya polisorganisationen, som Arbetarskydd berättat tidigare.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterade rapporten i Polistidningen där hon framhöll att alla ville ha en sammanhållen svensk polis:

”Men på vägen lyckades ledningen tappa medarbetarnas förtroende för den nya organisationen, vilket är allvarligt. Detta är något Polisförbundet sagt länge och som nu får stöd i Statskontorets rapport. Därför måste det till kraftfulla insatser för ett ökat medarbetarinflytande.”

Kanslichefen på kommunikationsavdelningen, Birgitta Dunér, blir nu tillförordnad kommunikationsdirektör.

Enligt Dagens Nyheter har Unni Jerndal  blivit utköpt och får behålla en månadslön på 100 000 kronor i ett år, till och med september 2017. Skulle hon få ett nytt jobb, eller starta egen verksamhet, har hon rätt till lön de första sex månaderna.

Polisens jurist Mathias Berg säger i DN att villkoren är ”högst moderata”:

– Hade hon sagt upp sig själv hade hon bara haft rätt till sex månaders lön, nu ger vi henne sex extra månader som en del av en riskfördelning och det tycker jag är rätt schyst.