Arbetsmiljö

Polisen Amir: Känns som ren tur att ingen kollega skadats

Så kallad ”polisfishing” ökar i flera utsatta områden i Stockholmsområdet. Det innebär att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp. Polisassistenten Amir Zujovic vid lokalpolisområde Kista-Rinkeby har flera gånger utsatts för angrepp. Foto: Jörgen Appelgren

RÄDSLA. Polisassistenten Amir Zujovic i Stockholm har flera gånger utsatts för angrepp i samband med uttryckningar. – Många gånger känns det bara som ren tur att det går bra och att ingen kollega har skadats, säger han.

Publicerad

Att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp, så kallad ”polisfishing” har ökat i flera utsatta områden i Stockholm. Amir Zujovic berättar att han flera gånger utsatts för attacker i tjänsten. Han arbetar i lokalpolisområdet Kista/Rinkeby, där han ofta är ute och patrullerar.

– Som polis är man van att ta emot hot och våld, men när det är av den här kalibern och sker så ofta blir jag påverkad, säger han.

Han menar att polisen inte har problem med ungdomar i största allmänhet utan med en grupp kriminella män.

– När vi är där och ingriper mot dem startar de upplopp och genomför stenkastningar, säger Amir Zujovic.

Han tror att man måste utöka polisresurserna markant, både för att få bukt med problemet, men också för att polisen ska kunna göra tryggare ingripanden i framtiden.

– Ibland hamnar jag i situationer när jag blir väldigt rädd, när jag inte vet utgången.

Ett typiskt scenario kan vara att polisen gripit en person som säljer knark i området. --  Då blir polisen omringad och personer försöker slita loss den gripne. 

– I samband med det blir det oftast stenkastningar på avstånd. Stenarna är alltifrån knytnävsstora till stora block som släpps från broarna ner mot våra fordon. Våra fordon har skalskydd med plexiglas för att skydda oss från stenarna, äger Amir Zujovic.

Nyligen blev han kallad till en plats där en ambulans blivit totalt sönderslagen. Han har även sett hur utrustning blivit stulen från brandbilar.

– Nu i juni krossades rutorna på en skola i Rinkeby två nätter i rad. När vi kom dit började personer kasta sten mot oss. Vid sådana tillfällen blir hela vår verksamhet påverkad eftersom vi måste ha fem–sex patruller på en sådan händelse. De kan då inte jobba med annat, säger Amir Zujovic.