Arbetsmiljö

Hunddagis hotas med vite

De anställda på hunddagiset riskerar belastningsskador, anser skyddsombudet. (Hundarna på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Scanpix

De anställda på ett hunddagis i Norrköping riskerar belastningsskador när de tvingas krypa in och ut ur hundboxarna. Nu har Norrköpings kommun fram till årsskiftet på sig att åtgärda bristerna. Annars hotar Arbetsmiljöverket med vite på 25 000 kronor.

Publicerad

Personalen på hunddagiset tar varje dag emot mellan tio och femton hundar. Till arbetsuppgifterna hör bland annat att städa i hundboxarna och fylla på med vatten och mat. Men för att komma in i boxarna måste personalen böja sig eller krypa in genom dörrarna eftersom de bara är 140 centimeter höga.

Även när personalen tvättar hundskålarma måste de böja sig eller stå i vridna arbetsställningar, skriver Kommunals huvudskyddsombud i sin anmälan till Arbetsmiljöverket. Eftersom det inte finns någon avställningsyta eller diskbänk måste de anställda sitta på huk när de diskar och häller upp mat till hundarna.

Huvudskyddsombudet skickade in en anmälan till Arbetsmiljöverket efter att först ha vänt sig till kommunen och begärt en tidsplan för när bristerna i lokalerna skulle vara åtgärdade, utan att få något svar.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att kommunen senast den 1 januari nästa år måste ha gjort om dörrarna till boxarna så att personalen kan passera i upprätt ställning för att undvika belastningsskador. Kommunen måste även se till så att det finns tillräckliga och lämpligt utformade ytor där de anställda kan tvätta hundskålarna. Annars hotar Arbetsmiljöverket med vite.

Huvudskyddsombudet hade även krävt att personalen skulle få tillgång till ett personalrum där de kan äta i lugn och ro och ta rast. Men Arbetsmiljöverket beslutade att inte meddela något föreläggande om det.