Arbetsskador

Ammoniak skadade 16 personer

16 personer fick lindriga skador på luftvägarna när Bring Frigoscandia i Helsingborg drabbades av ett ammoniakutsläpp på onsdagsmorgonen.

Publicerad

Fem av personerna som fördes till Helsingborgs Lasarett är anställda på livsmedelsdistributören Bring Frigoscandia. De övriga elva är allmänhet som vistats i närheten av företagets fryshus, enligt informatören Anne Svedberg.

Personerna hade alla lindriga till måttliga symtom från ögon och luftvägar, enligt Helsingborgs lasarett. De genomgick sanering i sjukhusets nya saneringsanläggning. Sjukhuset utlyste förstärkningsläge, så kallat katastroflarm grad 2.

Utsläppet inträffade klockan 09.43. Gaslarmet gick ute på terminalytan, inte inne i fryshuset. Hur mycket ammoniak som läckt ut är oklart, men det rör sig om ett mindre utsläpp, enligt Anne Svedberg. Ämnet spreds i gasform.

Bring Frigoscandias fryshus ligger på Landskronavägen inte långt från Bulkhamnen söder om stadskärnan. Enligt Anne Svedberg har företaget en ganska god bild av hur utsläppet kunde hända. Men det är information som man inte går ut med i nuläget.

- Polisen utreder händelsen, säger Anne Svedberg.

Företaget startade verksamheten igen klockan 14.