Tvingades amputera armen - företaget får böta halv miljon

2018-11-27 10:55 Karin Nilsson  

Den anställde på återvinningsföretaget i Östhammar fastnade med armen i transportbandets vals och tvingades senare till amputation. Arbetsgivaren får nu böta en halv miljon kronor.

Företaget har godkänt att betala 500 000 kronor i företagsbot efter en olycka den 25 november 2015. Olyckan inträffade när några anställda rengjorde ett transportband. En av dem som fortsatte rengöringsarbetet, medan kollegan startade bandet, fastnade med sin högra hand. Armen drogs in i ett hjul och följde med runt en vals. Delar av armen slets av och armen fick sedan amputeras.

Åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att ansvariga hos arbetsgivaren har varit oaktsamma och åsidosatt bolagets skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Ansvariga har inte riskbedömt arbetet med att rengöra transportbandet och inte heller givit arbetstagarna nödvändiga instruktioner och har på så sätt orsakat olyckan.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen