Samarbete mot utnyttjande av arbetskraft

2018-05-23 12:05 Sanna Percivall  
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket genomförde under förra veckan ett hundratal oanmälda kontroller i hela landet.

Myndigheterna genom förde kontrollerna på biltvättar, bilverkstäder och bilrekonditioneringsföretag i hela landet.

– Dessa företag ingår i branscher där risker finns att personer utnyttjas. Det kan handla om farlig arbetsmiljö, liten eller ingen lön eller att man tvingas sova på arbetsplatsen, säger Per Englund, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på Polisens nationella operativa avdelning.

Polisen kontrollerade 107 företag och 391 personer. Av de kontrollerade personerna befann sig 27 personer i riskzonen för att vara utnyttjade eftersom de saknade arbetstillstånd eller tillstånd att vistas i landet.

Arbetsmiljöverket fann allvarliga brister på 90% av de kontrollerade arbetsplatserna.

Skatteverket genomförde 70 kontroller mot kassaregister och redovisning av försäljning. Kontrollerna resulterade i 19 överväganden om kontrolluppgift.

En nyhet vid årets kontroller var att Jämställdhetsmyndigheten medverkade. Myndighetens uppgift var att koordinera insatserna i de fall misstänkt människohandel påträffats.

Kontrollerna ingår i en större Europagemensam insats mot otillbörlig arbetsplatsexploatering.

 

 

Sanna Percivall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen