Peab får böta för praktikantens fall

2018-08-16 16:27 Karin Nilsson  

Smärtor i ryggen och punkterad lunga blev följden av praktikantens arbetsplatsolycka. Nu betalar Peab Sverige 200 000 kronor i företagsbot.

Ett hål var upptaget i golvet där en praktikant arbetade på en av Peab:s byggarbetsplatser i Växjö. Den 30 augusti 2016 föll praktikanten 3,5 meter ner genom hålet och punkterade den ena lungan samt fick långvarig smärta i ryggen.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att skyddsansvarig hos bolaget inte gjort vad som krävts enligt arbetsmiljölagen. Åklagaren anser att genom att vara oaktsam har bolaget orsakat praktikantens skador. Det läggs särskilt den ansvariga till last att han inte sett till att skyddsåtgärder vidtogs, som tillexempel att placera ett säkert fallskydd för hålet eller att ge instruktion om personlig fallskyddsutrustning.

Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten, anser åklagaren. Nu har Peab Sverige AB erkänt sitt ansvar och betalar 200 000 kronor i företagsbot.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö