Klämdes i hydraulpressen - amputerade tummarna

2019-03-20 10:28 Karin Nilsson  

Stålarbetaren tvingades amputera tummarna efter att ha klämt dem i hydraulpressen. Nu stäms företaget - åklagaren kräver 400 000 kronor i företagsbot.

En hydraulpress för tillverkning av bland annat små stålgavlar byggdes om på Buktens Stål AB, i Sundsvall, och en så kallad vippa installerades för att stoppa maskinens rörliga delar. Men anordningen saknade ett säkert läge där maskinens delar var låsta. Det skriver kammaråklagare Stig Andersson i sin stämningsansökan som lämnats in till Sundsvalls tingsrätt.

Han anser att skyddsansvariga på Buktens Stål AB gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada i samband med olyckan den 19 april 2018.

Den anställde skulle den dagen byta verktyg på maskinen. Under arbetet hade han sina händer inom maskinens riskområde. Maskinens rörliga delar kom i rörelse och den anställdes tummar kom i kläm. Han tvingades att amputera sina tummar.

Kammaråklagare anser att bolaget inte tillräckligt väl har undersökt arbetsförhållandena och bedömt riskerna - särskilt med tanke på att maskinen byggts om. Hade detta gjorts skulle olyckan med stor sannolikhet inte hänt, påpekar kammaråklagare Stig Andersson.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen