Arbetsmiljöbrott

Kolmården: ”Vi har av respekt valt att inte överklaga”

En 31-årig djurskötare miste livet i varghägnet på Kolmården 2012. Rättegång hölls i höstas och dom föll i december, en chef anses ha vållat kvinnans död och parken ska betala företagsbot. Foto: Jörgen Appelgren

FÄLLANDE DOM. Både djurparken och den ansvariga chefen godtar tingsrättens dom efter dödsolyckan i varghägnet. – Ytterligare prövning ger inte fler svar, säger Kolmårdens verkställande direktör Christer Fogelmarck.

Publicerad

Norrköpings tingsrätt kom fram till att vargguiden inte hade behövt mista livet sommaren 2012 om hon hade haft med sig en arbetskamrat in i varghägnet. Domstolen lade ansvaret för att hon fick jobba ensam på den dåvarande zoologiska chefen i djurparken. Han borde ha satt stopp för ensamarbetet med vargarna tidigare, ansåg tingsrätten.

Det hade förekommit en rad tillbud, och olycksfall hade drabbat både anställda och besökare åren före dödsolyckan.

Arbetsmiljöverkets inspektioner åren 2009 och 2010 visade på en rad brister. Bristerna gällde riskbedömningar och rutiner för hur olyckor och tillbud skulle rapporteras. Skyddsombuden ansåg att djurparkens ledning inte lyssnade på deras kritik av arbetsmiljön. Skyddsombuden vände sig därför flera gånger till Arbetsmiljöverket för att få hjälp. Ett exempel från 2009 är de anställdas problem med de tunga lyften när tigrarna skulle matas med styckade hästar.

Ett drygt år före dödsolyckan gick också en djurvårdare ensam in till ett antal vargar. Hon skulle förbättra sin relation till dem, men i stället omringade djuren henne och gjorde utfall. Hon lyckades ta sig ut. Händelsen beskrevs senare som livsfarlig. Tingsrätten ansåg att ensamarbetet efter denna händelse borde ha upphört.

Den före detta chefen dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter. Djurparken ska betala 3 500 000 kronor i företagsbot.

– Detta handlar om en tragisk olycka där vi har förlorat en mycket omtyckt kollega. I drygt 4,5 år har vi medverkat till utredningen och den juridiska prövningen av händelsen. Ytterligare utredning och prövning ger inte fler svar och förändrar inte situationen. Däremot förlänger det lidandet för de direkt berörda. Av respekt för anhöriga och medarbetare har vi därför valt att inte överklaga, säger djurparkens tillförordnade vd Christer Fogelmarck. Vid olyckstill­fället var en annan person vd.

I dag finns det en fysisk barriär mellan varg och människa på Kolmården.

Inte heller den dömda chefen överklagar tingsrättsdomen.