Dyrt olagligt nattarbete vid Northvolt

2022-08-18 10:50 Leif Holmkvist  
Northvolts underleverantörer har brutit mot arbetstidslagen.

ARBETSTIDER. Det slovakiska företaget ZVAR lät ett dussin montörer arbeta efter midnatt vid Northvolts bygge i Skellefteå. Det kostade 405 552 kronor i böter. Det är bara ett av många brott mot arbetstidslagen på batterifabriken.

Alla arbetstagare ska enligt arbetstidslagen ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. I den ska tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse får göras med hänsyn till arbetets art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter. Det kan ske genom kollektivavtal eller dispens från Arbetsmiljöverket.

ZVAR har enligt arbetstidsrapporter under tiden 1 april till 24 augusti i fjol anlitat 12 arbetstagare till nattarbete mellan klockan 00 och 03 under sammanlagt 852 timmar. Företaget hade varken avtal, dispens eller särskilda skäl att jobba på bygget mitt i natten. Arbetsmiljöverket anmälde därför fallet till Förvaltningsrätten.

Varje olagligt arbetad timme bestraffas med en procent av prisbasbeloppet. Företaget medger överträdelserna och döms av Förvaltningsrätten i Umeå till 405 552 kronor i sanktionsavgift, vilket motsvarar nästan 500 kronor för varje olagligt arbetad timme.

Men brotten mot arbetstidslagen börjar bli många vid det snabba fabriksbygget. Ytterligare tre entreprenörer har i sommar av Förvaltningsrätten dömts till över fyra miljoner kronor i sanktionsavgifter och två företag har godtagit Arbetsmiljöverkets straffavgifter på 100 000 respektive 80 000 kronor. Det visar en sammanställning som DN gjort.

I februari inträffade dessutom ett utsläpp av ammoniak och fyra personer fick föras till sjukhus. Northvolt polisanmäldes då för försvårande av miljökontroll.

Åklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu utfärdat ett strafföreläggande på 25 000 kronor. Northvolt har ännu inte meddelat om företaget godtar straffet.

Arbetarskydd har förgäves försökt få en kommentar om Northvolts rutiner av företagets ansvarige för samhällskontakt Anders Thor. Men till DN säger han att Northvolt samarbetar med Byggnads för att bättre kontrollera hur underleverantörer lever upp till lagar och regler.

Leif Holmkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö