Vanemänniskor har hälsan i behåll

2011-09-27 11:31 Elinor Torp  
Foto: Scanpix

Gå eller cykla till jobbet kan räcka för att komma upp i den dagliga dosen motion. Idrottsforskaren Erik Stigell har kartlagt Stockholmspendlarna.

Majoriteten av dem som går till jobbet når upp till Världshälsoorganisationens rekommendation om minst 150 minuters måttlig fysisk aktivitet per vecka. Men då måste man gå till jobbet året om. Erik Stigell, vid Örebro universitet, doktorerade nyligen med en avhandling om aktiv pendling i Stockholmsområdet. Han menar att aktiv pendling, som han kallar det, hamnat i skymundan inom motionsforskningen.

- Fysiskt aktiv arbetspendling passar de stora grupper människor som skyr mer organiserade och intensiva sporter. Det är billigt, blir lätt en vana, och är dessutom bra för miljön, säger Erik Stigell.

Problemet för cykelpendlarna är vintern. För att kompensera krävs att de ersätter cyklingen till jobbet med andra aktiviteter under de kalla månaderna. Gå till arbetet, till exempel. Undersökningen, som omfattar drygt 2000 stockholmare, har kartlagt avstånd, tid, hastighet och frekvens. De flesta aktiva pendlare är medelålders. Kvinnor är i majoritet.  Deras inkomster ligger över genomsnittet, och de flesta har tillgång till bil.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö