Arbetsmiljö

Uppsagd för sin arbetsskada

Hon kunde inte greppa tyngre saker på grund av en arbetsskada. Sedan 1999 jobbade hon därför halvtid i kassan och med lättare plock. Men den nya föreståndaren krävde att hon även skulle plocka tyngre varor för att få jobba kvar. Arbetsdomstolen gav honom rätt.

Publicerad

Kvinnan anställdes som kassabiträde i Coops butik i Västra skogen 1985. Sedan hon i flera år jobbat med en handhållen kodavläsare drabbades hon av skador i höger tumme och hand. 1999 fick hon halv sjukersättning och arbetade därefter i fyratimmarspass. Hennes arbetsuppgifter anpassades till kassaarbete och att plocka lättare varor som godis och läkemedel runt kassan.

En ny butiksföreståndare krävde att också hon skulle plocka in tunga fruktkorgar och mejerivaror.

I mars 2011 sades hon upp på grund av arbetsbrist, trots att hon var den som jobbat längst i butiken.

Hennes fackförbund Handels, som ansåg att Coop brutit mot såväl anställningsskyddslagen och diskrimineringslagen som arbetsmiljölagen, krävde att Arbetsdomstolen skulle förklara uppsägningen ogiltig.

Men så blev det inte. För att hon skulle ha blivit diskriminerad genom att sägas upp före andra senare anställda, måste hon ha befunnit sig i en jämförbar situa-tion med en person utan funktionshinder, enligt domstolen. Det är hon inte då hon bara klarar att lyfta varor en och en, sedan de tyngre varorna sorterats ut från de rullburar varorna kommer lastade i. Arbetsgivaren ska inte behöva sortera varorna först för att butiksbiträdet sedan ska kunna plocka bara de lätta varorna. Det fanns heller inga andra lediga arbeten hon kunde få eftersom Coop använder sig av arbetsrotation generellt. Och upplockning av varor kan hon inte klara av.

En av domstolens ledamöter, Staffan Holmertz, utsedd av LO, höll inte med. Kvinnan blev visst diskriminerad: Arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivaren anpassar arbetet efter var och ens förutsättningar. Coop gjorde tvärtom och ändrade arbetet så att kvinnan inte kunde fortsätta sin anställning.