Miljonvite hotar Trafikverkets tunnelbygge på Lovön

2019-01-31 15:17 Lennart Lundquist  
En nedfart till vägprojektet förbifart Stockholm grävs fram på Lovön utanför Stockholm. Foto: TT-Bild

Det olycksdrabbade tunnelbygget för Förbifart Stockholm på Lovön måste bli säkrare, konstaterar Arbetsmiljöverket som ställer krav på två entreprenörer och Trafikverket.

Arbetet med den sju kilometer långa tunneln, som ska vara klar 2023, har kantats av problem. Explosioner, brand i en elstation, rasrisk och stängda utrymningsvägar. En arbetsmiljöinspektör skadad sina öron då han överraskades av en explosion i tunneln.

Arbetet har stoppats ett antal gånger, bland annat av Arbetsmiljöverket på rund av brister i arbetsmiljön, men även av entreprenörerna själva.

Nu hotas huvudentreprenören Lovön samverkan AB, som bildats av två italienska bolag, med ett sammanlagt vite på 250 000 kronor om man inte undersöker de risker som finns på bygget och därefter presenterar en handlingsplan för hur olyckor ska undvikas.

Undersökningen ska bland annat omfatta ventilation, risker vid inandning, kemiska risker, risk för belastningsskador. I mars och maj ska detta presenteras.

Samtidigt hotas Trafikverket, som också deltar i arbetet, med ett vite på drygt en miljon kronor i vite om inte arbetet med att förstärka berget genom så kallad bultning genomförs utan att de anställda riskerar belastningsskador senast i juni.

Även företaget Implenia, som arbetar med betongkonstruktioner i tunnelbygget hotas med ett vite på 250 000 kronor om inte arbetet med att förstärka berget görs säkert. Även de ska ta reda på vilka övriga risker det finns i arbetet senast i början av nästa år.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen