Arbetsmiljö

Krokom-fallet: Cheferna har nu lämnat hovrätten

Lars Persson.
Åse Schoultz Foto: Magnus Werme
Elinor Torp Foto: Jörgen Appelgren

Under Krokomrättegångens andra dag i hovrättens sal två spelas vittnesförhören med de båda cheferna upp.<br/> - De är inte kvar här, säger Arbetarskydds reporter Elinor Torp i en paus.

Publicerad

Efter sakframställan i går, den första rättegångsdagen i hovrätten i Sundsvall, var det okej för cheferna att gå hem. De behöver inte komma tillbaka förrän det är dags för slutanförandena den sjätte dagen. (Det finns även en sjunde dag inplanerad men den är en reservdag.)

Det berättar Elinor Torp, som är tjänstledig från Arbetarskydd men på plats eftersom hon håller på att skriva en bok om psykosocial arbetsmiljö och Krokommålet.

Socialsekreteraren Lasse Persson kände sig mobbad och tog sitt liv efter att Krokoms kommun hade varslat om avskedande. I Östersunds tingsrätt fälldes hans närmaste chef och socialchefen för grov vårdslöshet, till villkorlig dom och dagsböter. Cheferna, som ville frias från ansvar, överklagade tingsrättsdomen. Det gjorde åklagaren Åse Schoultz också. Hon kräver strängare straff.

Nu snart ett år senare pågår huvudförhandlingen i hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Den första rättegångsdagen ägnades alltså åt sakframställan. Under den bad rätten flera gånger Åse Schoultz att förklara vad kärnan var i bevisföringen, säger Elinor Torp.

Hon säger också att den ena försvarsadvokaten, Andreas Victor, har poängterat att hans klient inte har något med avskedandet av Lasse Persson att göra. Hans klient har bara med den delen av målet som handlar om arbetsmiljön att göra.

-På så sätt har försvarsadvokaten fjärmat sin klient lite från socialchefen, anser hon.

Rasten är slut, dags att lyssna på fortsättningen av vittnesförhören med cheferna som bandades i tingsrätten, berättar Elinor Torp.

Tog sitt liv efter mobbning

• Socialsekreteraren Lars Persson kände sig mobbad, försökte bli omplacerad men blev i stället varslad om av­skedande.

Han tog då sitt liv, den 10 juni 2010.

• För första gången prövades chefers ansvar för brott mot arbetsmiljölagen genom vållande till annans död vid en anställds självmord.

• Tingsrätten dömde två av hans chefer vid Krokoms kommun för grov vårds- löshet, till villkorlig dom och dagsböter. Den 12 mars 2014 över­klagade cheferna domen. Två dagar senare överklagade åklagaren Åse Schoultz.

• Huvudförhandling i Hov­rätten för Nedre Norrland i mål B 399-14 inleds den 20 januari 2015. Rättegången fortsätter 21–22 och 27–28 januari samt 3–4 februari.