Jobb sju dagar i veckan – ingen semester på flera år

2021-04-19 08:00 Lennart Lundquist  
Syndikalisternas skyddsombud har anställda arbetat sju dagar i veckan under långa perioder på bygg- och golvfirma i Stockholm. Flera av dem har inte haft semester på flera år. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

På en bygg- och golvfirma i Stockholm har de anställda arbetat sju dagar i veckan under långa perioder. Flera av dem har inte haft semester på flera år. Det uppger Syndikalisternas skyddsombud i Stockholm.

”Tidigare anställda medlemmar i Stockholm LS, Syndikalisternas Lokala Samorganisationer , har berättat för mig att det är standard att arbeta sju dagar i veckan på XX. De pratar inte svenska, bara spanska, kommer från Nicaragua och har arbetet med arbetstillstånd, som papperslösa eller är under en asylprocess”, skriver skyddsombudet som har en lista med ett antal före detta anställda som han pratat med – men vars namn har mörkats.

Företaget vd har enligt skyddsombudet bekräftat ”att det kunde hända att anställda arbetade år utan semester och sju dagar i veckan – men det beror på att de inte lyssnar på bolagets instruktioner”, skriver skyddsombudet.

Enligt skyddsombudet har anställda uppgett att det hänt att de arbetat mer än 36 timmar i streck.

Skyddsombudet kräver av arbetsgivaren ”att arbetstidens förläggning inte leder till ohälsa.”

Företagets vd svarar skyddsombudet:

”På våra arbetsplatser gäller det 40 timmars vecka, detta är avtalet med beställaren och vi rättar oss efter ledet”.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö