It-strul kostar företagen 11 miljarder

2014-01-29 07:00 Elisabeth Vene  

Ständigt mer datorarbete på jobbet. Samtidigt som inflytandet över it-systemen blir allt mindre. Det är tjänstemännens nya vardag, visar en undersökning.

Två av tre tillfrågade i en undersökning som Unionen har genomfört har inte fått möjlighet att påverka utformningen av arbetsrutinerna när nya it-system har införts.

- Ogenomtänkta it-lösningar ger företagen onödiga kostnader och stressade medarbetare. Nyckeln till framgång är att personalen involveras i införandet och uppföljningen av systemen, säger Peter Hellberg, Unionens 1:e vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Problemet är inte nödvändigtvis själva it-systemet , utan sättet på vilket det införs. Hälften av tjänstemännen i undersökningen anser att de inte har fått nödvändig information och kunskap för att använda systemen på ett effektivt sätt. Unionens undersökning visar att företagen skulle kunna spara drygt 11 miljarder om år med bättre förankrade och mer välfungerande it-system. Så mycket pengar motsvarar det att var tionde tillfrågad ägnar minst en timme om dagen åt it-strul.

Trots allt elände är tjänstemännen positivt inställda till sina it-system. 75 procent av de tillfrågade anser att systemen generellt sett underlättar arbetet. Drygt hälften av dem är tycker att systemen de använder är enkla att lära sig.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen