Arbetsmiljö

Anstalten misstänks göra personalen sjuk

Personalen på Norrtäljes kriminalvårdsanstalt misstänker att de blir sjuka av sin arbetsplats. Svamp i lungorna och cancer är några av farhågorna.

Publicerad

-  Vi vet inte vad det rör sig om eller vad som är orsaken. Men anstalten uppfördes på 50-talet med de byggnormer som gällde då och byggdes på en sjöbotten. Därför kräver vi att en oberoende part undersöker förekomsten av skadliga partiklar i luften på hela anstalten, säger Roger Svalling, huvudskyddsombud på Norrtäljeanstalten.

Bakgrunden är att de drygt 150 anställda sett flera tecken på att någonting är fel på anstalten. Personalen blir sjuk i en oroande stor omfattning.  En före detta anställd har drabbats av svamp i lungorna, personal och intagna drabbas ofta av oförklarlig huvudvärk. Nyligen avled en före detta anställd av cancer efter en kortare tids sjukdom.

Svamp i lungorna kan variera från ett godartat astmaliknande tillstånd till en livshotande sjukdom.

- För några år sedan undersöktes anstalten av en oberoende saneringsfirma som konstaterade förhöjda fuktvärden och ämnen som kan utveckla svamp i lungorna och cancer. Men efter det rann alltsammans ut i sanden, säger Roger Svalling.

Nu sedan skyddsombuden påtalat problemet har anstaltsledningen vänt sig till hyresvärden, statliga Specialfastigheter, som utlovat en ny oberoende undersökning.

- Vi har krävt att det ska ske skyndsamt. Problemet måste identifieras. Sedan får vi se hur vi ska gå vidare, säger Roger Svalling, huvudskyddsombud på Norrtäljeanstalten.