Anstalten misstänks göra personalen sjuk

2011-05-20 06:30 Lennart Lundquist  

Personalen på Norrtäljes kriminalvårdsanstalt misstänker att de blir sjuka av sin arbetsplats. Svamp i lungorna och cancer är några av farhågorna.

-  Vi vet inte vad det rör sig om eller vad som är orsaken. Men anstalten uppfördes på 50-talet med de byggnormer som gällde då och byggdes på en sjöbotten. Därför kräver vi att en oberoende part undersöker förekomsten av skadliga partiklar i luften på hela anstalten, säger Roger Svalling, huvudskyddsombud på Norrtäljeanstalten.

Bakgrunden är att de drygt 150 anställda sett flera tecken på att någonting är fel på anstalten. Personalen blir sjuk i en oroande stor omfattning.  En före detta anställd har drabbats av svamp i lungorna, personal och intagna drabbas ofta av oförklarlig huvudvärk. Nyligen avled en före detta anställd av cancer efter en kortare tids sjukdom.

Svamp i lungorna kan variera från ett godartat astmaliknande tillstånd till en livshotande sjukdom.

- För några år sedan undersöktes anstalten av en oberoende saneringsfirma som konstaterade förhöjda fuktvärden och ämnen som kan utveckla svamp i lungorna och cancer. Men efter det rann alltsammans ut i sanden, säger Roger Svalling.

Nu sedan skyddsombuden påtalat problemet har anstaltsledningen vänt sig till hyresvärden, statliga Specialfastigheter, som utlovat en ny oberoende undersökning.

- Vi har krävt att det ska ske skyndsamt. Problemet måste identifieras. Sedan får vi se hur vi ska gå vidare, säger Roger Svalling, huvudskyddsombud på Norrtäljeanstalten.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen