Anna Gustavsson tvingas sluta träna

2011-03-27 23:00 Linda Nohrstedt  

Haninge kommun tog bort friskvårdstimmen vid årsskiftet. Trebarnsmamman och vårdbiträdet Anna Gustavsson reagerade direkt. ”Jag blev arg”, säger hon.

<p>Anna Gustavsson arbetar på en träffpunkt för äldre. Hon har tre barn, tvillingar som är 4,5 år och en flicka som är drygt ett år. Eftersom hennes sambo jobbar skift har hon svårt att träna på fritiden.</p> <p>Tidigare kunde hon träna en timme i veckan på arbetstid. Hon brukade gå på gym eller promenera. </p> <p>Men sedan årsskiftet har Haninge kommun slopat friskvårdstimmen. I stället erbjuder kommunen friskvårdskuponger som man kan betala med hos flera företag.</p> <p>Anna Gustavsson vill inte köpa gymkort med hjälp av kupongen, eftersom hon är rädd att hon inte kan utnyttja det när hon inte lyckas ordna barnvakt. </p> <p>- Det blir lite mer av ett stressmoment om man ska försöka få till träningen på fritiden när man har tre småbarn. </p> <p>Hon har ständig smärta efter en whiplashskada. När hon motionerar regelbundet klarar hon av smärtan bättre.</p> <p>Haninge kommun beslutade att ta bort friskvårdstimmen eftersom det bara var en del anställda som kunde utnyttja den. Men Anna Gustavsson köper inte rättviseargumentet. Hon tror att alla anställda skulle kunna träna på arbetstid om det läggs in i schemat.</p> <p>- Men det är lite mer jobb, det är väl lättare att dela ut friskvårdscheckar, säger hon.</p> <p>Undersköterskan Jane Persson tycker att de anställda borde ha fått välja mellan friskvårdstimme och kuponger. Hon ser också en risk i att kupongerna används till sådant som inte är träning.</p> <p>- Kupongerna kan utnyttjas till fotvård och massage, men det är inte pulshöjande aktiviteter. Det har inte samma hälsoeffekt, säger hon.</p> <p>Jane Persson jobbar som friskvårdskonsult en dag i veckan. Tidigare åkte hon runt till personalen i äldreomsorgen och hade rygg- och magträningspass med dem på deras arbetstid. Den träningen verkar det vara slut med nu.</p> <p>Hon är också missnöjd med storleken på friskvårdspengen - i dagsläget 1 000 kronor.</p> <p>- Om man räknar ut vad friskvårdstimmen kostar kommunen om året blir det ungefär 6 000 kronor. Det är inte alls jämförbart.</p>

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö