Straffas med 950 000 kronor för skippad dygnsvila

2019-03-08 16:57  
Tidrapporter från 31 anställda på gamingcentret Inferno Online visade att de totalt under nära ett års tid hade arbetat över 2 000 timmar på otillåten tid mellan midnatt och klockan 05. (Arkivbild) Foto: TT-Bild

Över 2 000 timmar i otillåten arbetstid. Det fann Arbetsmiljöverket på ett gamingcenter i Stockholm. Brott mot arbetstidslagen konstaterar förvaltningsrätten och kräver 954 544 kronor i sanktionsavgift.

Vid en inspektion den 18 april 2018 hos företaget IOS AB, ett så kallat gamingcenter med namnet Inferno Online Stockholm, fann Arbetsmiljöverket omständigheter som visade att arbetstagarna inte fick dygnsvila under tiden mellan midnatt och klockan fem på morgonen. Det är ett brott mot nattarbetsförbudet i arbetstidslagen.

Avvikelser från förbudet får göras, bland annat om det finns kollektivavtal som tillåter nattarbetet eller om Arbetsmiljöverket givit tillstånd till det.

När verket var på inspektionen saknade företaget kollektivavtal, och hade inte heller ansökt om avvikelse från nattarbetsförbudet i arbetstidslagen.

Arbetsmiljöverket begärde in tidrapporter från 31 anställda och konstaterade att totalt under nära ett års tid hade dessa arbetat över 2 000 timmar på otillåten tid mellan midnatt och klockan 05. Sanktionsavgiften sätts i relation till antalet otillåtet arbetade timmar. Arbetsmiljöverket krävde därför sammanlagt 954 544 kronor, vilket bolaget gick med på att betala. Dock inte i tid.

Arbetsmiljöverket vände sig till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten gör samma bedömning som Arbetsmiljöverket och dömer ut avgiften.

Karin Nilsson

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen