Arbetsmiljöbrott

Nu förhörs vargexperterna i tingsrätten

Varexpertern Runar Naess som bland annat jobbat i Wolf Park i Kalifornien, USA, ska höras i Norrköpings tingsrätt.
Runar Naess, fotograferad med varg på Polar Zoo in Tromsö, i Norge. Foto: IBL Bildbyrå / Alloverpress

KOLMÅRDENMÅLET. Vargexperten Runar Naess tror att den dödade djurvårdaren fick en dominansutmaning direkt hon kom in i hägnet den 17 juni 2012.

Publicerad

I dag, tisdag, förhörs experten Runar Naess i Norrköpings tingsrätt, enligt huvudförhandlingsplanen för vargmålet. Han tror att djurvårdaren blev utsatt av någon varg direkt hon kom in i hägnet och att hon svarade med att putta iväg djuret.

Runar Naess kallar i förundersökningen det som sedan hände en ”all-out-fight”. Djurvårdaren kunde inte komma upp igen efter att ha gått ner på knä – inte en chans, säger han. ”De är så tunga och starka. Hon var liten, 55 kilo och vargen kanske var 50-52 kilo. Det var 400 kilo varg därinne.”

Han har i en artikel riktat skarp kritik mot Kolmården, för att det allför snabbt blev för snabb business kring vargarna.

I morgon, onsdag, förhörs experterna Patricia Goodmann och Monty Sloan. De har, liksom Runar Naess, arbetat med socialiserade vargar på Wolf Park i Kalifornien, USA.

Förundersökningen visar att alla tre experterna är eniga om hur dödsolyckan hade kunnat undvikas: Ensamarbete i hägnet borde inte ha varit tillåtet.