Yrkesförare rädda för laser-attacker

2011-09-27 21:00 Elinor Torp  

Laserpekare har blivit ett hot mot en mängd yrken. I Göteborg köper polisen och hemtjänsten in speciella glasögon för att skydda sin personal. Åtta ungdomar har dömts för brottet det senaste året visar Arbetarskydds granskning.

<p>"Det var dumt gjort och det var inte meningen att någon skulle träffas," säger en av ungdomarna som lyst med grön laser mot en tjänstebil.Domstolen köpte inte den förklaringen. 19-åringen dömdes för misshandel. </p> <p>Arbetarskydds granskning visar att leken med laserpekare blivit ett allt allvarligare problem för yrkesförarna. </p> <p>Till Arbetsmiljöverket kommer rapporter från spårvägen, ambulansen, bussbolag, vaktbolag - listan kan göras lång. Myndigheten fick i början av hösten in fler anmälningar från busschaufförer än under hela förra året.</p> <p>- Man blir totalt bländad. Ungdomarna vet inte hur farligt det är. Inte snälla släktingar som köper hem laserpekarna från Thailand heller, säger Inge Börjesson, arbetsmiljösamordnare vid polisen i Göteborg.</p> <p>Det är ungdomar i tonåren som åtalas och döms för brotten. Det är inga kriminella typer. De har lekt. Samtidigt har de mycket medvetet och ibland under flera timmar lyst på patrullerande poliser, ambulanshelikoptrar och taxibilar. Förarna har fått strålen i ögat och haft ont i en eller flera veckor efteråt. De som träffas av grön laser beskriver också en chocksmärta och att de inte kunnat se vägen framför sig. Samtliga har fått åka till sjukhus.</p> <p>Ungdomarna döms för </p> <p>ofredande, misshandel och brott mot strålskyddslagen. Straffen är milda. Dagsböter. Och skadestånd till de drabbade. Två personer har fått villkorlig dom. </p> <p>Ett fall sticker ut. En 21-åring i Göteborg som förföljde en polishelikopter med en extra stark laserpekare som han köpt för 14 000 kronor på internet. Han dömdes för luftfartssabotage och fick villkorlig dom med samhällstjänst.</p> <p>Det finns ett fåtal exempel på kriminella som använt grön laser som distraktion vid rån eller annat grövre brott, men i Arbetarskydds granskning står det klart att det framför allt är ungdomar som "busat" och inte förstått konsekvenserna.</p> <p>- Laserpekarna är felmärkta. Tekniska roteln hos oss mäter upp effekter mer än tio gånger högre än vad som står på dem. Man kan kvadda ögonen för resten av livet. Det finns ingen anledning att leka med så farliga grejer, säger Inge Börjesson.</p> <p>Flera av hans kolleger har blivit sjukskrivna efter att ha strålats med grön laser. Det finns till och med ett namn för det i Göteborg, police fishing. Efter falsklarm lockas polisen till en plats där ungdomar lyser på dem från olika håll och kastar sten.</p> <p>Totalförbjud. Det är polisen Inge Börjessons råd till lagstiftarna. Och det diskuteras just nu. Om grön laser ska vapenklassas.</p> <p>- Vi uppmanar alla som blir exponerade att paragraf 2-anmäla till Arbetsmiljöverket, och polisanmäla. Lagstiftarna behöver underlag för att kunna vapenklassa grön laser, säger Lennart Evaldsson, arbetsmiljöinspektör i Göteborg.</p>

Åtta ungdomar fällda i domstol

Arbetarskydd har gått igenom samtliga domar från september 2010-augusti 2011. Under perioden dömdes åtta personer mellan 15 och 21 år för att ha lyst med laser på människor i arbete - en kvinna och sju unga män. Ungdomarna bor spritt över hela landet och är tidigare ostraffade. De döms för brott mot strålskyddslagen, misshandel och ofredande. En dömdes för luftfartssabotage. Straffen varierar mellan dagsböter, villkorlig dom, ungdomsvård och ungdomstjänst.

De som dömdes hade siktat på poliser, taxichaufförer och ambulansens helikopterförare.

Mängden anmälningar till Arbetsmiljöverket från andra yrkesgrupper, inte minst busschaufförer, tyder på att det kan bli fler åtal och domar framöver.

Så mycket skadar röd och grön laser

Polisen beslagtar 2-3 laserpekare per dag. Styrkan på lasrarna ökar.

Laserpekare på 20-40 milliwatt är ofta felmärkta eller omärkta.

I Sverige är lasrar starkare än 5 milliwatt förbjudna på allmän plats utan särskilt tillstånd. Detta efter att flygplanspiloter bländats vid start och landning.

Det är lättare att bli bländad av grön laser än av röd. Risken för brännskador på näthinnan är lika stor. Om laserstrålen är stark kan synceller överbelastas. I värsta fall uppstår en ärrbildning som kan ge en blind fläck. Är avståndet från laserpekaren längre än 15-20 meter så är risken för bestående ögonskador liten. Bländad blir man däremot på flera kilometers avstånd.

Den som blir träffad av laser ska inte gnugga sig i ögat. Det kan förvärra besvären och skada hornhinnan. Om fläcken i synfältet dröjer sig kvar mer än ett par minuter ska man uppsöka ögonläkare.

Det finns skyddsglasögon för röd och grön laser. Arbetsgivare är skyldiga att göra en riskbedömning och köpa in den utrustning som krävs.

Källa: FOI, Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen