Ylva Johansson, S: Tecken på att arbetsmiljöarbetet går åt fel håll

2011-12-20 06:13 Ann Norrby  

Ylva Johansson, S, är oroad över skyddsombudsstoppen: – Att de ökar är ett tecken på att arbetsmiljöarbetet går åt fel håll.

Ylva Johansson, som är vice ordförande i riksdagens ?arbetsmarknadsutskott, ser skyddsombudsstoppen som en varningssignal om att arbetsmiljöriskerna ute på arbetsplatserna ökar.

– På tok för få arbetsplatser har ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete.

Enligt Ylva Johansson är det viktigaste att rusta upp Arbetsmiljöverkets inspektionsarbete, att modernisera föreskrifterna och att satsa på skyddsombudens utbildning.

Efter en väldigt lång period med en stadig förbättring av arbetsmiljön, finns det nu tecken på att den går åt fel håll, tycker hon.

– För Sverige som land är det väldigt allvarligt. Vi står inför en situation där människor kommer att behöva vara kvar i arbetskraften tills de är minst 65 år. Då är det nödvändigt att arbetsmiljön blir bättre, säger Ylva Johansson.

Hon är också oroad över att otrygga anställningar gör det svårt för förbunden att rekrytera skyddsombud.

– Det gröper ur möjligheten till ett offensivt arbetsmiljöarbete, säger Ylva Johansson.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen