"Vi vill ha fler inspektörer"

2011-09-27 21:00 Ann Norrby  

Inga fler arbetsmiljöinspektörer behövs. Regeringen nöjer sig med att fler arbetsplatser besöktes 2010. - Men vi är inte nöjda, säger socialdemokraten Ylva Johansson.

<p>- Vi anser att Arbetsmiljöverket behöver fler inspektörer för att hinna inspektera branscherna med många som jobbar tillfälligt i Sverige. Vi har sett ett antal exempel på allvarliga problem där, säger Ylva Johansson, vice ordförande i Riksdagens arbetsmarknadsutskott. </p> <p>Regeringen konstaterar i budgeten att inspektörerna ägnar mer tid till inspektioner. Under 2010 ökade deras besök på arbetsplatserna med 16 procent. </p> <p>Ylva Johansson anser också att Arbetsmiljöverket har för små resurser för att förnya sina förordningar:</p> <p>- Ett exempel är de brister som finns i kvinnornas arbetsmiljöer, där har förordningarna inte hängt med, säger Ylva Johansson. </p> <p>Regeringen ska återkomma till frågan om det behövs en sammanhållande aktör för kunskapsförmedling inom arbetsmiljöområdet, enligt förslaget från det arbetsmiljöpolitiska kunskapsrådet.</p> <p>- Jag tror att man behöver en sammanhållande enhet för forskning och information. Mitt förslag är låta olika lärosäten konkurrera för att få uppdraget, säger Ylva Johansson.</p> <p>Hon vill också att Arbetsmiljöverket ska undersöka den obetalade övertiden som hänger ihop med att många, framför allt tjänstemän, ska vara tillgängliga nästan jämt.</p>

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen