"Vi måste våga prata om våldet"

2012-03-25 23:00 Björn Forsberg  

Rädsla. Det är enligt de regionala skyddsombuden på Kommunal i Skåne, Eva Pålsson och Kristina Eriksson, orsak till att få talar om våldet mot personalen inom äldreomsorgen. De anställda är rädda att framstå som misslyckade och gnälliga.

– Få vågar tala om det men våld är alltför vanligt inom äldreomsorgen. Det finns vårdtagare som spottar på dig som jobbar, slår med käppen, nyps, river och tafsar. På många ställen är det dagliga händelser, säger Eva Pålsson.

Kristina Eriksson har själv arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen innan hon blev regionalt skyddsombud. Hon bekräftar bilden av en äldreomsorg där vårdtagare som är senildementa, eller har en psykiatrisk diagnos, angriper personal eller andra vårdtagare. Samtidigt vet hon att det finns botemedel.

– Ofta handlar det om att skapa ett aktivare liv för de boende, med resurser i form av arbetsterapi, och en så stimulerande daglig verksamhet som möjligt med en bra medicinsk omvårdnad där man förstår åldrandets problematik, säger Kristina ?Eriksson.

– Äldre människor är sjukare när de kommer till äldreomsorgen i dag eftersom de ska bo hemma så länge som möjligt, säger Eva Pålsson.

Passivitet leder till frustration och är en av orsakerna till att vårdtagare ibland kan angripa varandra eller personal. Eva Pålsson berättar att när hon som skyddsombud besökte ett behandlingshem så drog en vårdtagare sönder hennes tröja helt och hållet. Händelsen skedde utan förvarning. Lite senare kom förövaren med en av sina t-shirtar som han erbjöd som ersättning.

– Det är ju inte av ondska som de gör tokiga saker. Det är för att de är gamla och kanske sjuka på ett eller annat sätt. Men det gör ju inte händelserna mindre allvarliga, och vi måste våga prata om det. För pratar vi inte om det, så kan vi inte heller hitta lösningar.

Enligt Kristina Eriksson och Eva Pålsson finns det många förklaringar till att det är så tyst kring våld från vårdtagare inom äldreomsorgen.

– Många anställda vill absolut inte anmäla det här. De vill inte heller prata om det. Pratar de med bekanta så blir den självklara frågan: Varför jobbar du kvar? Och har man då inget annat att gå till blir det skamligt. De kan till och med riskera jobbet, om det är nedskärningar på gång.

Kristina Eriksson säger att samtidigt som det finns mycket ogjort och dolt när det gäller våld mot personal inom äldreomsorgen, finns det också många arbetsplatser där man arbetar med problemet. Det gäller en del kommuner men också mindre privata behandlingshem där man försöker stimulera och ta hand om vårdtagarna så bra som möjligt.

– Människor är sociala varelser och det gäller att göra miljön för de gamla så omhändertagande som bara är möjligt, säger Kristina Eriksson.

Björn Forsberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen