"Vi borde gjort en anmälan"

2010-10-07 21:00 Elisabet Örnerborg  

När Försäkringskassan omorganiserades utan att någon konsekvensanalys eller riskbedömning hade gjorts, planerade huvudskyddsombuden en 6:6a-anmälan. Men den blev inte av.

<p>Före omorganisationen hade Försäkringskassan 25 huvudskyddsombud på kontoren runt om i landet. Ulrica Larsgren var då huvudskyddsombud på Försäkringskassan i Norrbotten. Enligt Arbetsmiljöverkets tjänsteanteckning den 8 februari 2007 ringde Ulrica Larsgren för att höra mer om gången med 6:6a.</p> <p>- Vi ansåg att arbetsgivaren inte hade gjort någon konsekvensanalys av den omorganisation man planerade. Ingen av oss anställda fick insyn i vad som skulle hända. Vi 25 diskuterade detta mycket, det var mycket mailande, säger Ulrica Larsgren.</p> <p>Hon är inte huvudskyddsombud längre, men arbetar kvar på Försäkringskassan i Luleå och är fackligt aktiv i ST Försäkringskassan. I dag finns bara ett huvudskyddsombud, på Försäkringskassans huvudkontor. </p> <p>Ulrica Larsgren:</p> <p>- Till slut kom vi överens med arbetsgivaren om att det skulle göras konsekvensanalyser i fortsättningen. Men det skedde inte. </p> <p>- Vi borde ha gjort en 6:6a-anmälan, tillägger hon.</p> <p>Arbetsmiljöinspektör Linda Månsson, som gjorde den där tjänsteanteckningen 2007, minns inte samtalet med Ulrica Larsgren, men förklarar Arbetsmiljöverkets agerande efter en sådan där anteckning:</p> <p>- Om vi inte hör något, utgår vi ifrån att man löst problemet.</p>

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen