Varmvatten bara vid skiftens slut

2012-10-10 11:18 Birgitta Ländin  

På Kinnegrips verkstad i Lidköping har order utgått om att cirkulationspumpen för varmvatten till handtvätt ska vara avstängd en stor del av dagen. Bara i samband med att skiften tar slut ska pumpen vara på. Nu anmäler IF Metalls skyddsombud arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren har hävdat ekonomiska skäl till att det måste snålas med varmvattnet. Mikael Borg, som är både klubbordförande och skyddsombud, tror inte att detta är den enda bakgrunden:

-Det finns en bakomliggande konflikt. I somras presenterade arbetsgivaren en lista med personer som varslas. Den innebär mycket stora avsteg från Las. Fem av de som varslas har en anställningstid mellan 18 och 32 år. Vi har från facket gått vidare med det här. De centrala förhandlingarna strandade och vi kommer att driva det vidare i Arbetsdomstolen.

Efter detta har arbetsgivaren hotat med att flytta produktionen utomlands.

- Och chefen har också kommit och begärt att få nyckel till fackexpeditionen, berättar Mikael Borg.

I slutet av september kom så ett besked att pumpen till varmvattnet skulle vara avstängd i stort sett hela dagen, utom mellan 15:30 och 16. Redan då la Mikael Borg en anmälan lokalt, och pumpen slogs på. Men efter att ha ställt lite frågor - enligt facket utan att få ett riktigt svar - till Arbetsmiljöverket beslöt arbetsgivaren åter att den skulle vara avstängd utom tre gånger om dagen i samband med att skiften slutar.

"Vi anser att detta är oacceptabelt och menar att vi ska ha tillgång till varmvatten under hela arbetstiden för att vi ska kunna sköta vår personliga hygien", skriver Mikael Borg i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Arbetarskydd har förgäves sökt Kinnegrips vd Göran Rosén för en kommentar.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer