Varför ville du stänga Bildts twitter?

2013-06-16 23:00 Lena Gunnars  
Mikael Sjöberg

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg är flitig på sociala medier. Nyligen kontaktade han UD och bad dem att omedelbart stänga ner utrikesminister Carl Bildts twitterkonto.

Mikael Sjöberg startade sitt twitterkonto 2010 men det var först under Jasminrevolutionen i Tunisien och när händelserna i Egypten inträffade som han insåg vilket kraftfullt medium twitter är. Sedan dess har han hunnit skriva över 17 000 tweets.

Hur hinner du?

– Jag tar några stunder här och där. När jag får ställtid, när jag rör mig mellan möten eller i mikropauser mellan möten på jobbet. I stället för att röka eller läsa DN.se brukar jag twittra några minuter. Jag är småbarnsförälder och jag tar ofta en stund på kvällen till twittrande beroende på vem hemma som gör välling och läser saga.

Varför inte twittra mer om arbetsmiljö?

– Om jag ska twittra om arbetsmiljö så ska antingen vi på verket ha någonting som är viktigt eller roligt att sprida eller så ska det vara om nyttan med arbetsmiljö. Men då får jag inte bli för tjatig om det. Om jag ständigt upprepar det varje vecka tröttnar folk på mig. Då får jag ingen möjlighet att sprida de här goda tankarna om en god arbetsmiljö.

Varför twittrar du?

– För mig är det ett väldigt kvalificerat umgänge på twitter. Som generaldirektör jobbar jag förhållandevis mycket. Det är en hel del timmar där jag på något sätt är lite ensam. Då blir faktiskt twitter en form av socialt umgänge med människor. Majoriteten av dem har jag inte träffat i verkliga livet. Det är en av det moderna samhällets nya umgängesformer.

Hur kom det sig att du försökte stänga Carl Bildts twitterkonto?

– Jag trodde att jag hade hittat en falsk Carl Bildt på Twitter, precis som det har förekommit en falsk Fredrik Reinfeldt. I all vänlighet twittrade jag till UD och bad dem att omedelbart stänga ner hans konto. Sedan visade det sig att Carl Bildt har två konton. jag tycker att det var en lite kul grej, men jag erkänner att det sög till i magen när jag insåg att det var Carl Bildts riktiga konto.

Vilka andra sociala medier använder du i tjänsten?

– Jag har haft en blogg registrerad länge. Men jag har varit väldigt tveksam till bloggen som verktyg för mig. Jag tror ingen kommer att identifiera mig som en aktiv bloggare. Att skriva ett blogginlägg tar mycket mer tid. Där kan jag bara skriva det jag verkligen tycker och jag måste också tänka igenom formuleringarna noga.

Vad ska Mikael Sjöberg ägna sitt förlängda mandat åt?

Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig, Byggnads:

Som organisation vill vi ha fler kunniga inspektörer ute på arbetsplatserna. Inga generalister. Den direkta kontakten på arbetsplatsen ger resultat - inte en snygg hemsida. Mer resurser på inspektioner!

Björn Hammar, arbetsmiljöansvarig, Teknikföretagen:

Jag gratulerar, det var ett mycket bra beslut att förlänga förordnandet. Mikael Sjöberg bör fortsätta det förnyelsearbete som påbörjats med utvecklad hemsida med råd och information, regelförenkling och effektiv tillsyn med nya moderna it-hjälpmedel för inspektörerna. Då mycket av arbetsmiljölagstiftningen har sin grund i EU-direktiv måste Arbetsmiljöverket fortsatt engagera sig i detta arbete och se till att det som utarbetas är prioriterat, relevant och rimligt.

Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud, Akademiska sjukhuset i Uppsala:

Han bör fortsätta sitt arbete med att få Sveriges Kommuner och Landsting att följa arbetsmiljölagen samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och förelägganden, så att arbetsmiljön förbättras. Inspektionerna är ovärderliga och verkets möjlighet att ge föreläggande, och till och med förbjuda vissa arbeten, är en av de viktigaste orsakerna till att Sverige lyckats så bra med att få ned dödsfallen i arbetsolyckor.

Stort och smått på Sjöbergs twitter

  • ”Det kan vara så att jag försökt stänga ned utrikesministerns Twitterkonto. Perfekt uppstart på lönesamtalet...”
  • ”Är i Köpenhamn och träffar nordiska kolleger. Alltid väldigt lärorikt med detta utbyte.”
  • ”Sonen och hans kompisar 3,5-4,5 är väldigt inriktade på pojksaker. Detta verkar ha ökat sedan dottern var i den åldern.”
  • ”Fler intressenter får ett användbart stöd i sitt arbetsmiljöarbete. Mål 4.1”
  • ”Vi uppfattas som en allt effektivare och mer produktiv myndighet med stor förnyelsekraft. Mål 6.1”
  • ”Har just fattat beslut om ett viktigt remissvar.”
  • ”Hur få fram känslan av att man är dum i huvudet? Köp en bilbarnstol och försök montera den.”
  • ”En mycket lugn och långsam morgon hos vänner på landet.”
  • ”Inser att jag tröttnat på mitt väckningslarm. Byter imorgon. Svårt. Som något kärt som måste bytas. Hårt.”
  • ”Grillen är färdig, all mat är förberedd, vinet på kylning. Nu är det bara så att jag är ensam... Dottern borta, hustru och son försenade...”

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö