”Våra skyddsombud företräder kollektivet”

2019-03-08 00:00 Jonna Söderqvist  

HAMNKONFLIKTEN. Arbetsmiljöforskarens farhågor om att Hamnarbetarförbundets medlemmar inte får det skydd de har rätt till när de inte företräds av sina egna skyddsombud får mothugg – av Transport.

– Att ens ställa sig frågan att vi inte skulle engagera oss för alla hamnarbetare är förvånande. Vi har skyddsombud i alla Sveriges hamnar, säger Martin Miljeteig.

Frågan kom upp i en artikel i förra numret av Arbetarskydd och grundar sig i hamnkonflikten, som pågår vid tidningens pressläggning. I flera svenska hamnar får Hamnarbetarförbundets skyddsombud inte längre delta i arbetsmiljöarbetet.

Arbetsmiljöforskaren och juristen Maria Steinberg sa bland annat att det bästa är att de anställda företräds av skyddsombud från det egna facket, och hon ställde sig frågan om Hamnarbetarförbundets medlemmar nu får det skydd de har rätt till.

Martin Miljeteig, central arbetsmiljö­ombudsman på Transportarbetareförbundet som har kollektivavtal med arbetsgivaren och sina skyddsombud på plats, delar inte den farhågan.

Hur ser ni på att antalet skyddsombud nästan har halverats i hamnarna med tanke på arbetsmiljön?

– Vi har behörigt utsedda skydds­ombud som täcker samtliga hamnar. Vi kan inte se en större skillnad utifrån från vårt perspektiv. Vi jobbar lika mycket som vi gjorde innan. Har vi sett någon konsekvens, så har det varit att arbetet ökat för vissa av våra skyddsombud. Tidigare har arbetsgivaren ibland vägrat att samarbeta med våra skyddsombud.

Vilken betydelse har konflikten haft för arbetsmiljöarbetet?

– Vi har inte sett eller fått indikationer på att arbetsmiljön försämrats på grund av konflikten.

Hur ser ni på att en stor del av hamnarbetarna inte företräds av ett skyddsombud från sitt eget fack?

– Lagstiftningen är tydlig. Den som har kollektivavtal utser skyddsombud. Vi företräder alla arbetstagare oavsett om man har valt att vara med i facket eller inte eller om man valt Transport eller ett annat fackförbund. Det är ingen skillnad för oss, det har alltid varit så. Vi har aldrig någonsin gjort skillnad på folk. Vi arbetar med det förebyggande arbetsmiljöarbetet i vilket fall som helst.

Har ni en skriftlig överenskommelse med Hamnarbetarförbundet om att företräda deras medlemmar?

– Nej, jag ser inte att det behövs ett sådant. Vi företräder alla kollektivanställda i hamnarna i arbetsmiljöfrågor. Vi har alltid gjort det. Det är ingen skillnad.

Transport och Hamnarbetarförbundet är konkurrerande fackförbund, och Transport har sagt sig ha en viss förståelse för arbetsgivarens agerande i hamnkonflikten. Vilken betydelse kan det ha för Hamnarbetar­för­bundets medlemmars förtroende för ett skyddsombud från Transport?

– Vi har inte uttalat oss över huvud taget i arbets­miljö­frågor. Har vi skyddsombud företräder de kollektivet.

Hur ser ni generellt på arbetsmiljön i hamnarna?

– Det finns hamnar som är duktiga på arbetsmiljö men det finns också utvecklingspotential gällande arbetsmiljöarbetet.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö