Välkommen till nya Arbetarskydd

2013-01-27 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. Framför dig har du nya Arbetarskydd. Vi har länge haft funderingar på att göra om tidningen och webbplatsen, vridit och vänt, grunnat och hummat. Inte för att vi någon gång tvekat över innehållet, utan just för att vi är övertygade om att fler behöver ta del av vårt budskap.

Så här ligger det till: En tidning kan ena dagen kännas vass och hungrig, för att några år senare upplevas som trött och kantig. Den har helt enkelt blivit omodern, inte hängt med. Då är det dags att riva upp och göra om.

Målet har alltså varit att förändra, men också att lyssna på er läsare. En kväll i december bjöd vi hit några av våra mest trogna prenumeranter. En var forskare i arbetsmiljö, en annan skyddsombud från industrin, en tredje arbetsmiljökonsult och så vidare. Tillsammans hade de ett par hundra års erfarenhet av arbetsmiljöarbete. Enigheten var förstås total om att Arbetarskydd behövs, fattas bara annat, och de hade starka åsikter om både innehåll och form. Vi lyssnade och lärde.

I nya Arbetarskydd kommer vi fortsätta att lyfta fram goda exempel och granska brister. De grova missarna leder till tragedier, människor som skadas för livet eller dör. Arbetsgivarna dras inför domstol och fälls för arbetsmiljöbrott. Av detta kan vi lära mycket.

Framöver kommer vi att redovisa alla fällningar för arbetsmiljöbrott. Vi dammsuger domstolarna efter arbetsmiljömål, läser domarna och skriver begripliga referat. Inte för att hänga ut, utan för att sprida kunskap. Domarna visar exakt var arbetsgivaren trampade snett, du blir skickligare på att upptäcka bristerna i din egen verksamhet.

Vi fortsätter också att belysa de klassiska arbetsmiljöproblemen: belastning, buller, stress, för att nämna några. Som arbetsmiljön ser ut i dag kommer Fredrik Reinfeldts dröm - att vi ska arbeta tills vi blir 75 år - aldrig gå i uppfyllelse. Livsmedelsarbetarna går i pension vid en snittålder på 58 år, då är deras kroppar slutkörda. I det här numret har vi tagit oss in i kycklingfabriken där arbetsvillkoren är hårdare än du kan föreställa dig.

Följ med oss i kampen för en bättre arbetsmiljö.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö