Välj rätt till lunch

2010-03-30 09:12  

Vad får man om man väljer en fryst eller kyld matlåda som matindustrin kokat ihop? Är det bra mat till ett vettigt pris? Vi har tittat på pris och näring och låtit fyra personer smaka på 10 olika rätter.

I butikernas frysdiskar och även i kylhyllor hittar man massor av färdiga enportionsrätter och lunchmat i låda. Fryst säljer än så länge mer än kylt. Sortimentet är omväxlande och omfattar husmanskost, exotiska rätter, soppor, sallader, fiskgratänger, pasta och mycket mer.

De frysta rätterna är oftast billigare än de kylda. Sex frysta enportionsrätter för en hundring är ett lockande extrapris som inte är ovanligt.

Normalpris för en fryst enportionsrätt ligger mellan 20 och drygt 30 kronor. De kylda portionerna får man däremot ofta betala en femtiolapp för.

En kyld rätt måste ätas inom en till två veckor, medan en fryst kan ligga i frysen uppåt året utan att försämras. En annan skillnad är att det frysta produceras av stora livsmedelsföretag, medan det kylda sortimentet ofta är mer lokalt och tillverkas av mindre företag.

De frysta rätterna har utförligare information om näring och innehåll på förpackningen. Deklarerar till exempel socker- och saltinnehåll och hur mycket grönsaker rätten består av.

En fördel med kylda rätter är att tiden i mikro bara är häften så lång, 3-4 minuter, som för de frysta rätterna.

Vi har plockat ut en varierad uppsättning av populära rätter som brukar finnas i hela landet. Lådor med måltider som inte är alltför snåla med energi. Inga bantningsrätter, med andra ord.

Påfallande är att alla rätterna innehåller för lite grönt. Ingen av rätterna är en hel måltid utan alla måste kompletteras.

Trots att vi försökt hitta populära rätter som också innehåller rejält med energi är de allra flesta för nätta för en man eller kvinna som är aktiv.

Det som framför allt är i underkant är mängden fisk, kött, färs och så vidare. Det är för lite protein.

Många av rätterna innehöll för mycket salt för att vara riktigt hälsosamma.

Vad tyckte då panelen, som bestod av både män och kvinnor, såväl aktiva som med stillasittande arbete?

"Mer kryddor och mer smak behövs", "Inga spännande kryddor", "Det är för lite", "Förpackningen ljuger, maten är inte alls så läcker i verkligheten", "Fryst potatis är ingen hit", "Varför är pastan överkokt" ...

Smaken är onekligen delad och den kan man kanske inte diskutera, men panelen tyckte generellt sett att maten var fantasilös, för "hoprörd" och man saknade grönsakerna och de rejäla bitarna sovel.

För lite mat, tyckte männen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö