Uppmaningen för säkrare byggen: beröm rätt beteende

2018-09-07 00:00 Karin Nilsson  
Fredrik Rosengren. Foto: Svensk Byggtjänst

7 FRÅGOR. Fredrik Rosengren, ingenjör och tidigare arbets­miljö­chef, som tillsammans med organisationspsykologen Erik Matton, har skrivit en bok om beteende­baserad säkerhet på bygget.

1 Vad är beteendebaserad säkerhet?

– Det kommer från inlärningspsykologin som det har forskats på i 100 år. Nu kopplar vi det till säkerhet. Det handlar om att förstå varför vi väljer att bete oss som vi gör i en given kontext. Vi behöver lära oss vilka mekanismerna bakom är så att vi kan skapa goda förhållanden för säkra beteenden och på så sätt ändra på ett riskfyllt beteende.

2 Hur då?

– Chefen måste förstå vilken feedback just du behöver för att kunna leda dig mot det resultat som önskas, till exempel en säker arbetsplats.

3 Det låter svårt att ändra någons beteende?

– Det är en utmaning. Det är ledarskap vi pratar om och organisationer har många gånger inte det ledarskap som krävs för att kunna förstärka önskade beteenden. Det här är förstås ingen quick fix. Det handlar om hur vi beter oss mot varandra.

– När man pratar om säkerhet har man ofta konkurerande beteenden, att man förstärker beteenden som går tvärtemot en säker arbetsplats.

4 Hur kan ett konkurrerande beteende se ut i byggsektorn?

– Chefen säger att säkerheten är viktig men berömmer dig bara när du jobbar snabbt. När du är klar tidigare än beräknat påpekar chefen att det är bra och att ni tjänar mer pengar.

– Det gör att folk skyndar sig och sannolik­heten för att de tar risker ökar.

5 Hur ska det här arbetssättet få ned antalet olyckor i byggbranschen?

– Vi upplever att det finns ett stort fokus på säkerhet i byggbranschen. Vi hoppas att vi med boken ska kunna lära branschen hur man förstärker önskade beteenden.

6 Om man jämför med andra åtgärder som att minska antalet underleverantörskedjor, hur effektiv är er metod?

– Det är förstås en jätteviktig åtgärd, men i slutändan är ändå ledarskapet avgörande för beteendet. Vad ledarskapet förstärker och vad man försvagar.

7 Är det här nytt?

– Internationellt, främst i USA och Storbritannien, har man jobbat så här. I Sverige ligger vi efter. Vi har pratat ganska länge om att det här är viktigt men nu beskriver vi metodiken och teorin bakom. Vad jag vet är det här den första boken om beteendebaserad säkerhet.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö