Upphävd föreskrift gav sanktionsavgift

Avgift. Föreskriften som Arbetsmiljö­verket hänvisade till gällde inte längre. Förvaltningsrätten ansåg att någon sanktionsavgift därför inte kunde tas ut. Kammar­rätten höll inte med.

I maj 2018 avslog Förvaltningsrätten i Stockholm en ansökan om sanktionsavgift från Arbetsmiljöverket. Ärendet gällde en trycksatt anordning hos företaget Weax SV AB. Dock hade föreskriften som det hänvisades till hunnit upphävas.

Rätten gjorde bedömningen att avgiften därmed inte kunde tas ut, men då verket överklagade till kammarrätten återhänvisades ärendet till förvaltningsrätten. Kammarrättens bedömning var att den utgångna föreskriften skulle tillämpas, men att det i vanlig ordning skulle prövas av förvaltningsrätten som första instans. Så görs nu och förvaltningsrätten dömer ut den sanktionsavgift det handlade om, 10 000 kronor, för en trycksatt anordning som inte var godkänd i besiktningen.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö