Upphandlingen drog ut på tiden

2019-02-08 00:00 Karin Nilsson  

Delvis fälld. Göteborgs kommun gjorde som Arbetsmiljöverket krävde, men inte i tid. Att en upphandling försenade arbetet var kommunens ansvar.

Arbetsmiljöverket beslutade den 12 april 2016 att Göteborgs kommun vid vite på 500 000 kronor skulle göra vissa åtgärder. Åtgärderna skulle vara gjorda senast den 15 januari 2017. Vid ett uppföljningsbesök upptäckte verket att villkoren inte var uppfyllda och att kommunen bröt mot förbudet i ett av tre hus. Verket motsatte sig inte att vitet jämkades till 150 000 kronor eftersom förbudet inte överträddes i hela skolan.

Kommunen bestred verkets ansökan till förvaltningsrätten. Kommunen ansåg bland annat att man hade agerat så snabbt man kunnat och att Arbetsmiljöverket varit oförstående. Kommunen påpekar att en upphandling behövde göras men att inga anbud kom in. Kommunen fick därför annonsera på nytt, vilket knappast kunde vara kommunens fel.

Förvaltningsrätten konstaterar bland annat att kommunen efterlevt verkets föreläggande med en månads fördröjning. Rätten konstaterar också att det är kommunen som utformar villkoren för den offentliga upphandlingen. Förvaltningsrätten bifaller delvis Arbetsmiljöverkets ansökan och dömer ut vitet på 150 000 kronor.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer