Två framträdande rättsfall

2014-12-07 23:00 Anna Hjorth  

Självmordet i Krokom och dödsolyckan i Åhus.

1. Klargörande om underlåtenhet

Krokom

Målnummer: Östersunds tingsrätt, B2863-11.

Två chefer i Krokoms kommun fälldes i vintras för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död efter att en socialsekreterare hade begått självmord.

Tingsrätten slog fast att det fanns ett samband mellan självmordet och situationen på arbetsplatsen, där socialsekreteraren bland annat hade känt sig mobbad och riskerade avsked. Domen är överklagad och tas upp i hovrätten efter årsskiftet.

2. Samband mellan självmord och arbetet

Åhus hamn

Målnummer: Högsta domstolen, B1609-06.

Högsta domstolen avgjorde 2007 ett mål om en döds­olycka som inträffade i Åhus hamn 2003. Olyckan inträffade i samband med lossning av last från ett fartyg och en stuveriarbetare klämdes ihjäl. Vd:n i aktiebolaget där mannen var anställd fälldes för arbetsmiljöbrott. HD ansåg att han hade underlåtit att vidta åtgärder för att förebygga olycksfall. Domen klarlade orsakssambandet mellan underlåtenheten och den anställdes död.

Anna Hjorth

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö