Tufft på flygplatserna

2022-02-21 16:53 Johanna Kronlid  
Säkerhetspersonalen på Kastrup har gått ut i strejk och det är långa köer till säkerhetskontrollen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Våld, hot och trakasserier har blivit vardag för dem som jobbar på flygplatser.

Flygplatspersonal är den yrkesgrupp som mest utsätts för smädelser och trakasserier. Och pandemin har förvärrat situationen. 

Det är resesajten Travelnews som skriver om en rapport från Arbejdstilsynet, den danska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket. 

Enligt rapporten har 48 procent av dem som jobbar med passagerare och bagage utsatts för smädelser eller trakasserier och 37 procent har hotats med våld. 

Det kan handla om uttryck som ”du är fascist”, folk som tar tag i de anställdas armar, spottar eller slänger kaffe, säger Henrik Meiner, ordförande i fackföreningen HK Luftfart SAS till tidningen Berlingske. 

Enligt facket är underbemanning och stress, både hos flygplatspersonalen och resenärerna en underliggande orsak. Köer och väntan jagar upp de resande. Det problemet har vuxit under pandemin när krav på vaccin och tester lagts som sten på bördan.

”Vardagen har blivit mer konfliktfylld", konstaterar Lene Andersen, chef för passagerarservice på Köpenhamns flygplats.

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö