”Trodde inte det var sant – sedan kom tårarna”

2014-06-08 23:00 Anna de Lima Fagerlind  
”Jag bad om att få höj- och sänkbar arbetsbänk, men det fick jag aldrig. Jag bad om att få göra något annat. Men förmannen sa bara ’arbete som arbete’,” säger Solveig Wester. Foto: Björn Wanhatalo

Tiotusentals lyft av glas och vaser har slitit ut glassynaren Solveig Westers axlar. Hon kommer aldrig att kunna arbeta igen. Efter fyra års kamp har hon till slut fått rätt till livränta.

Hur fick du din skada?

– Jag har jobbat i 36 år med samma arbete, med packning och syning på Sea glasbruk, som ägs av Orrefors Kosta Boda. Att syna och paketera glas innebär mycket enformiga rörelser och många tunga lyft när varorna ska ut på lagret. Till slut blev mina axlar utslitna.

– Jag hade också för hög arbetsbänk. Jag är nämligen ganska kortväxt, 152 centimeter. Jag bad om att få en höj- och sänkbar arbetsbänk, men det fick jag aldrig. Jag bad även om att få göra något annat, som ombyte. Men förmannen sa bara ”arbete som arbete”.

När ansökte du om livränta?

– För fyra år sedan anmälde jag skadan som arbetsskada. Jag hade ont i många år innan jag sökte. Jag fick värktabletter, men de hjälpte till slut inte längre. Min man och jag satt och diskuterade vad vi skulle göra, och en ombudsman på facket rådde mig att söka livränta.

Men du fick avslag?

– Ja. Försäkringskassan ansåg inte att det gick att visa att skadan berodde på arbetet.

Vad gjorde du då?

– Jag överklagade, och fick avslag igen. Försäkringskassan sa nej många gånger, men facket har varit påstridigt och mitt ombud på LO-TCO Rättsskydd har varit jätteduktig. Han lade fram fakta och forskning som visade att Försäkringskassan hade utgått från felaktiga uppgifter vid bedömningen.

Och nu har du fått rätt?

– Ja, jag fick precis reda på det. Först blev jag alldeles stel, jag trodde inte det var sant. Sedan kom tårarna. Jag blev så glad.

Vad betyder det för dig?

– Mycket. Det är en upprättelse. Jag vet inte hur stor ersättningen blir än, de utreder fortfarande inkomstförlusten.

Hur mår du i dag?

– Jag är sjukskriven och kommer inte att kunna arbeta mer. Jag gör vad jag kan hemma, men vissa dagar orkar jag ingenting. Jag har mycket värk. Nätterna är svåra, jag vaknar ofta och är uppe och går för att det gör ont. Men det tycker mina hundar om!

Har du några råd till andra som försöker få sin arbetsskada godkänd?

– Fortsätt kämpa. Det är också viktigt att ha någon bakom sig som vet hur man ska göra, och som man kan prata med.

Solveig Wester

Yrke: Glassynare.

Ålder: 59 år.

Skada: Förslitningsskada i axlarna efter 36 år av enformiga rörelser och tunga lyft.

När: Anmälde arbetsskadan 2010.

Fick rätt: Förvaltningsrätten gav Solveig Wester rätt till livränta den 18 mars 2014.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö