Tillsyn av hälso- och sjukvård ska stärkas

2012-10-17 00:13 Elisabeth Vene  
Gunilla Hulth Backlund

Den nya tillsynsmyndigheten för hälso- och sjukvård har kommit ett steg närmare. I går lämnade regeringen propositionen till riksdagen.

Inspektionen för vård och omsorg - en ny tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård samt socialtjänst - är tänkt att inrättas från och med den 1 juni nästa år. Huvuduppgiften blir att sköta tillstånds- och tillsynsverksamheter, som Socialstyrelsen hittills haft på sitt bord och fått kritik för från bland annat Statskontoret.

- Propositionens förslag om en fristående granskande myndighet för vård och omsorg siktar på att ytterligare stärka patientsäkerheten och förtroendet för sektorn, säger socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Generaldirektör är redan utsedd. Gunilla Hulth-Backlund, som hittills har varit generaldirekt för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, blir chef för den nya myndigheten. Från och med oktober har hon jobbat parallellt med att bygga upp den nya myndigheten.

- En utmaning, sa hon i en intervju i samband med utnämningen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer