”Till slut blir vi noll”

2013-11-17 23:00 Elinor Torp  

Arbetsmiljöverket organiseras om. Distrikten halveras och tre inspektionsavdelningar blir en. Tillsynschefen i Norrbotten är orolig för landsändar med tung industri och riskfyllda arbetsplatser.

1 januari 2014 sjösätts Arbetsmiljöverkets nya organisation. Distrikten minskar från tio till fem och sju inspektörsbemannade kontor läggs ner: Skövde, Eskilstuna, Västerås, Karlstad, Gävle, Härnösand och Östersund. Chef över landets inspektionsverksamhet blir Håkan Olsson.

– Vi måste optimera våra tillsynseffekter. Det är den verklighet vi har att jobba emot, säger han.

Anita Israelsson på Arbetsmiljöverket i Luleå är bekymrad. En centraliserad myndighet kan få konsekvenser för arbetsmiljön i norra Sverige som skiljer sig från storstädernas mer tjänste­mannabetonade arbets­liv.

– Naturligtvis finns det en oro. Vi har ett säreget näringsliv i Norrbotten med tung industri, gruvetableringar och Kiruna som genomgår en stadsomvandling med transport och logistik, förklarar tillsynschefen.

Enligt generaldirektör Mikael Sjöberg finns ingen anledning till oro:

– När vi är ute och inspekterar är det viktiga vad vi inspekterar, inte var vi har vårt administrativa kontor eller var inspektörerna bor. Man får väl också hoppas att det finns en kompetent ledning som inte bara tittar på hur arbetsplatserna närmast sitt eget kontor ser ut, säger han.

Med färre kontor står myndigheten bättre rustad för framtiden, enligt Mikael Sjöberg. Fortfarande har Arbetsmiljöverket sparkrav på sig, två procent om året, som alla myndigheter i Sverige, påpekar generaldirektören.

– Vi har ett väldigt knappt ekonomiskt läge. Det betyder, så att det blir enkelt att förstå, att vi blir tio medarbetare färre varje år. Samtidigt förväntar sig ju skattebetalarna och ytterst deras företrädare att vi med färre medarbetare år från år ska leverera samma verksamhet.

Har ni begärt mer pengar?

– Vi har varit tydliga mot regeringen och sagt att vi behöver ungefär 120 miljoner kronor i ökat anslag under en period. Relativt snart kommer inte resurserna att fullt ut räcka till. Ligger det här produktivitetskravet kvar på oss blir vi till slut noll.

Distrikten halveras - så här ser nya arbetsmiljökartan ut

Arbetsmiljöverkets distrikt minskas från 10 till 5 och ska heta regioner:

*Region Nord (Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län)

*Region Mitt (Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Örebro, Uppsala och Västmanlands län)

*Region Öst (Stockholms, Södermanlands, Östergötlands och Gotlands län)

*Region Väst (Västra Götalands, Hallands och Jönköpings län)

*Region Syd (Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Skåne Län)

Här finns kontoren och filialerna:

Antalet lokaliseringsorter minskas från 17 till 10:

Region Nord har regionkontor i Umeå och filial i Luleå.

Region Mitt har regionkontor i Örebro och filial i Falun.

Region Öst har regionkontor i Stockholm och filial i Linköping.

Region Väst har regionkontor i Göteborg och filial i Jönköping.

Region Syd har regionkontor i Malmö och filial i Växjö.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen