Teknikstrul kostar månader av arbete

2017-01-16 00:00 Peter Ottsjö  

Föråldrad teknik, it-strul och ineffektiva system leder till att en hel arbetsmånad per år och anställd försvinner på svenska kontor.

Sex av tio svenska kontorsarbetare anser att deras kontor har teknik som inte är uppdaterad. Nästan åtta av tio av dem blir någon gång varje dag irriterade på tekniken. Nitton arbetsdagar per anställd och år går förlorade på grund av bekymmer med tekniken. Det visar en ny undersökning där 6 000 kontorsarbetare i Europa tillfrågats av analysföretaget Censuswide på uppdrag av Sharp Electronics.

24,8 procent i undersökningen retar sig på dålig internetuppkoppling och 12,4 procent lägger i snitt mer än en kvart av arbetsdagen på att hitta rätt dokument på sin server.

– Vi har anammat sociala medier, smarta telefoner och bärbara datorer, men vi har inte fullt ut tagit till oss vilka arbetsprocesser som är mest effektiva. Det är dags att ta nästa steg, säger Niklas Nordström, styrelseledamot i Business Sweden.

Han efterlyser bland annat effektivare möten och smartare tjänster.

Digitaliseringen sker så snabbt att många svenska kontor inte har hunnit med i utvecklingen. Det var delvis tanken bakom Epicenter, ett dynamiskt kontorshotell, där nystartade företag och etablerade bjässar möts under samma tak.

Där råder stor rörlighet: arbetsplatser kan snabbt flyttas runt och medarbetarna förväntas inte vara på plats enligt ett inrutat schema.

– Vi går mot mobilt arbetande, en frilansgeneration som kräver en helt ny typ av rörlighet. Men då gäller det att man kan få använda alla funktioner man har på kontoret, även när man inte är där, säger Patrick Mesterton, vd på Epicenter i Stockholm. Han nämner begreppet ”staff on demand”, som innebär att man har en mindre andel egna anställda och i stället anlitar personal efter behov.

Patrick Mesterton säger att framtida kontor kommer att handla mindre om produktion och mer om en ”opportunity space”, något man kan översätta till ”en plats för att skapa möjligheter”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö