Strandhäll om arbetsskador: Missgynnandet av kvinnor omodernt

2016-01-04 12:46 Elisabet Örnerborg  
En sjukskriven medarbetare är ju ett produktionsbortfall och därför är en snabb återgång till arbete bra för arbetsgivaren, medarbetaren och för Sverige, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

RIKSDAGSDEBATT. 4 av 10 män, men bara drygt 2 av 10 kvinnor, får sina anmälda arbetsskador godkända.<br/>– Det är slående hur lite kunskap vi har om kvinnors arbetsmiljö, säger socialförsäkringsministern Annika Strandhäll.

I riksdagen hölls under hösten en interpellationsdebatt om arbetsskadeförsäkringen med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Initiativet kom från moderata riksdagsleda­moten Lotta Finstorp, som hade interpellerat om minskningen av antalet anmälningar och prövningar av arbetsskador. Arbetarskydd lyssnade på debatten.

Lotta Finstorp tog upp att enskilda inte vet vad de kan förvänta sig av arbetsskadeförsäkringen och att flera män får sina arbetsskador godkända än kvinnor. Beviljandegraden för män är 39 procent och för kvinnor 24 procent, redovisade hon.

Hon tog upp att det finns mer forskning om och utifrån män, och det behövs mer forskning om kvinnodominerade yrken.

– Varför tror ministern att antalet anmälningar minskar inom det här området? undrade Lotta Finstorp.

Annika Strandhäll (S):

– Arbetsskadeförsäkringen kom till under en annan tid och hanteras utifrån industrin. Medan kvinnorna finns i kontaktyrken.

– Det är svårt för kvinnor att få en arbetsskada godkänd. Beviljandegraden inom vård och omsorg är mycket låg. Försäkringen måste svara upp mot en modern och föränderlig arbetsmarknad.

Kvinnor frågas om privatlivet, inte om arbets­livet, menade riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S) som också tog upp förklaringar till varför anmälningarna minskar totalt, för både kvinnor och män. Om man inte får sin arbetsskada godkänd leder det till färre anmälningar: man vill inte bli kränkt. Den som anmäler en arbetsskada riskerar att inte få fortsätta.

 

Läs också:

Läs mer: Arbetsskada: Så gör du – steg för steg

 

Läs mer: Så beställer du extranumret om arbetsskador

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö