Sotar säkrare med undertryck

2021-11-29 16:26  
Hans Lundquist arbetar med en ny teknik. Han har kopplat stavarna med renshuvudet till skruvdragaren och anslutit en slang till sotsugen. För att det inte ska komma in sot i rummet täcker han över sotluckan. Foto: Siv Öberg

NY TEKNIK. Fall från tak, förhöjd risk att drabbas av olika former av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar - sotare är en utsatt yrkeskår. Nu tar branschen nya tag för bättre arbetsmiljö och för att få fler att stanna i yrket. Läs alla Arbetarskydds artiklar om vad som händer.

Skorstensfejare Hans Lundquist har arbetat med ny teknik och utan munskydd i 10 år. Forskning om den nya metoden pågår och de första resultaten är goda.  

ꟷ Kan vi komma fram till ett resultat kan vi hjälpa sotare över hela världen, säger docent och yrkeshygieniker Håkan Tinnerberg. 

Men gamla vanor, machotänk, upphandlingsregler, tidspress och en tung sotsug sinkar. 

Hans Lundquist arbetar med en ny teknik. Han har kopplat stavarna med renshuvudet till skruvdragaren och anslutit en slang till sotsugen. För att det inte ska komma in sot i rummet täcker han över sotluckan.

Här är alla artiklar i Arbetarskydds granskning om sotarnas arbetsmiljö:

Läs mer: Mer sällan på taket med ny teknik 

Läs mer: Lägre halter av farliga ämnen med ny teknik

Läs mer: Sotare – bristyrke med stora risker 

 

Torbjörn Svensson

Siv Öberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö