Sophämtare sjuka av sitt jobb

2011-11-20 23:00 Elinor Torp  

Sophämtaren Conny Ekblad fick feberfrossa av jobbet. Och han är inte ensam.Nu inleds en pilotstudie om luftvägssjukdomar bland renhållningsarbetare i Skåne.

Leder och muskler började värka. Sedan kom feberfrossan. Conny Ekblad, 41, fick svårt att andas. Han låg sjuk i två eller tre dygn innan han kunde gå till jobbet igen. Samma sak upprepades, gång på gång. Läkaren sa: influensa.

– Det trodde jag också, i början, men det kom alltid när jag körde trädgårdsavfall. Hushållssopor reagerar jag på ibland. Det bildas som ett rosa moln, förklarar Conny Ekblad när han kör in på den stora återvinningscentralen i Helsingborg.

Feta måsar cirkulerar över bergen med hushållssopor. Trädgårdsavfall töms en bit bort. Det ryker om högarna. Förruttnelseprocessen är igång.

– En arbetskamrat fick sluta på grund av andnöd. Två andra har lindrigare besvär och klarar sig med allergimedicin, berättar Conny Ekblad.

Själv är han tillbaka från en sjukskrivning. Att vara renhållningsarbetare tär på kroppen. Det har varit Arbetsmiljöverkets huvudfokus – belastningsskador.

Conny Ekblad svänger av mot Ängelholm. Han ska hämta sjukhusavfall.

När Arbetarskydd säger renhållningsarbetare protesterar han och ber att få bli kallad sopgubbe. Han gillar sitt jobb och vill helst inte byta.

Men efter 20 år i yrket säger kroppen ifrån. Nerver ligger i kläm. Vänsterarmen domnar bort. Fast det bekymrar honom inte lika mycket som det oförklarliga i lungorna. Conny Ekblad gick inte med på diagnosen influensa, och till slut remitterade läkaren honom till Arbets- och miljömedicin i Lund, som gjorde en ordentlig undersökning. Proverna skickades till en lungspecialist i Göteborg. Han ställde en preliminär diagnos: allergisk alveolit.

– Vi misstänker det, men allergisk alveolit är svårt att skilja från inhalationsfeber, som är betydligt vanligare, säger Carl Aronsson, läkare på kliniken i Lund.

Han håller inte för otroligt att det finns fler renhållningsarbetare med luftvägssjukdomar.

– Det gäller att tänka tanken. Läkare brukar fråga vad patienten jobbar med, men går sällan vidare. Det förklarar varför arbetsrelaterade sjukdomar inte alltid upptäcks.

Carl Aronsson medger att forskarna vet för lite om anställda i återvinningsbranschen.

– Det finns inga svenska studier på luftvägssjukdomar hos dem, trots att detta är en stor och växande bransch, säger han.

Pilotstudien har nu påbörjats. Cirka 200 sophämtare i Malmö och Lund ska få svara på frågor om astma och luftvägsbesvär. Conny Ekberg kan vara toppen på ett isberg.

Han har gått med på att köra trädgårdsavfall igen för att provocera fram ett nytt anfall.

Det gäller att ta prover när inflammationen blossar upp. Därför har han fått forskarnas privata mobilnummer och kan ringa dem när som helst på dygnet.

– Jag vet att jag kan få en kronisk ärrbildning på lungorna, men jag vill få ett slut på det här, säger Conny Ekblad.

Feber, torrhosta och andnöd

  • I början av 1990-talet kom forskningsrapporter från Danmark om att personer som jobbar med hushållsavfall fått luftvägsproblem, bland annat astma och allergisk alveolit. Studierna pekade på att det nya kretsloppssamhället förde med sig ökade arbetsmiljöproblem.

  • Allergisk alveolit kan orsaka bestående lungfibros, ärrbildning i lungan. Tröskdammlunga kallas sjukdomen, och var vanligare förr då det fanns många bönder. Nu dyker fall upp i nya branscher, som återvinningsindustrin.

  • Höga halter av mögelsporer ökar risken för allergisk alveolit. Sågverksarbetare, lantbrukare och andra yrkesgrupper som hanterar biologiskt material – mögel, damm och bakterier – är i riskzonen.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö