Snygga ögonskydd leder till färre skador

2014-02-16 23:00 Peter Pettersson  
Christer Hagman

Skyddet av ögonen på jobbet blir bättre. Allt fler företag kräver nu skyddsglasögon för tillträde till arbetsplatsen.<br>– Företagen förstår att kostnaden för sjukfrånvaro är långt mycket högre än för att köpa in skyddsglasögon, säger Christer Hagman, vd på Honeywell Safety Products.

Skyddsglasögon har blivit ett måste på många arbetsplatser. Flera olika faktorer ligger sannolikt bakom ökningen. Byggjätten Skanska införde 2005 krav på skyddsglasögon och handskar inom sin verksamhet i Storbritannien. Det ledde till att antalet ögon- och handskador minskade med 73 procent.

Sedan 2010 gäller kravet på skyddsglasögon och handskar även för Skanskas verksamheter i Sverige. Skadorna har minskat och det har and­ra aktörer i branschen också noterat.

– Jag tror att när stora företag som Skanska inför sådana här krav så bidrar det till att andra följer efter. Dessutom tror jag att många arbetsgivare i dag som har ansvar för sjuklönerna inser att kostnaden för ett par skyddsglasögon är liten i förhållande till produktionsbortfallet om någon blir skadad, säger Christer Hagman, vd på Honeywell Safety Products.

Fler stora företag följer nu efter Skanska. Byggföretaget Veidekke började tillämpa krav på skyddsglasögon vid årsskiftet.

– I grunden handlar det om att ändra attityd hos alla oss på våra arbetsplatser så att vi själva skyddar oss optimalt, men att få människor att ändra attityd tar tid. Och under tiden sker fortsatt olyckor som många gånger är helt onödiga. Därför inför vi nu obligatoriskt användande av handskar och skyddsglasögon på våra arbetsplatser, säger Per-Ingemar Persson, ansvarig för Veidekke i Sverige och Danmark.

En annan förklaring till att skyddsglasögon används allt oftare är designen. Dagens glasögon speglar modetrenderna i samhället.

– Skyddet går självklart i första hand. Men det är viktigt att man trivs med att ha sina skyddsglasögon på sig. Därför lägger vi ned mycket kraft på design och enkelhet i användandet, säger Maria Wiland, kategoriansvarig för Zekler på Skydda.

Ny teknik skapar också nya möjligheter för skyddsglasögon. De blir lättare utan att tappa skyddsförmåga och det finns även skyddsglasögon med inbyggda bluetooth-hörlurar.

– Då kan man tala i telefon eller lyssna på musik direkt i glasögonen, säger Christer Hagman.

Det finns även nya modeller med justerbar skalm och näsbrygga som gör att en modell kan passa i stort sett alla, vilket förenklar logistiken på företagen.

Arbetsmiljöverkets regler för skyddglasögon:

• All begränsning av användarens synfält orsakad av personlig skyddsutrustning för ansiktet, ögonen eller andningsorganen ska minimeras.

• Graden av optisk inverkan ska vara anpassad efter verksamhetens noggrannhetskrav eller långvarighet.

• Vid behov ska personlig skyddsutrustning behandlas mot imbildning eller förses med egenskaper som förhindrar sådan.

• Personlig skyddsutrustning som är avsedd för användare som behöver synkorrektion ska kunna användas till­sammans med glasögon eller kontaktlinser.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö