Skyddsombudet: De upplever fara för sitt liv

2015-02-12 10:50 Birgitta Ländin  

AGGRESSIVA VÅRDTAGARE. ”Personalen upplever fara för sitt liv.” Så skriver skyddsombudet som stoppar allt arbete hos en brukare i demensvården i Sölvesborg. Aggressiva personer blir ett allt vanligare arbetsmiljöproblem. Det visar Arbetarskydds genomgång.

I augusti 2014 dödades en anställd av en person på ett serviceboende i Tullinge, utanför Stockholm. I september stoppade skyddsombuden allt arbete hos en person inom demensvården i Sölvesborg. En dement person på ett äldre­boende i Hallstahammar har under 2014 or­sakat 14 arbetsskadeanmälningar, varav en med långvarig sjukskrivning som följd.

Arbetarskydds genomgång visar att anmälningar om hot och våld från enskilda brukare i vård och omsorg ökar snabbt.

År 2010 anmälde skyddsombuden i bara tre fall att enstaka personers aggressivitet var så svår att hantera att den ansågs vara ett arbetsmiljöproblem. 2013 hade de fall som anmäldes enligt arbetsmiljölagen 6:6:a ökat till 12.

– De många anmälningarna låter förstås oroväckande, säger Ann Wiktorsson på Kommunal i Botkyrka, dit Tullinge tillhör.

– Samtidigt är anmälningar och dokumentation det viktigaste vi kan göra. Vi måste rapportera tillbuden för att kunna arbeta förebyggande, säger hon.

Sommarens tragiska dödsfall kan Wiktorsson inte kommentera, eftersom det utreds och förundersökningssekretess råder. Men det är en påminnelse om vikten av att dokumentera riskerna för hot och våld.

– Om vi inte anmäler när det sker tillbud blir det svårt att konstatera när en hotbild finns. Det är viktigt att chefen uppmuntrar till att allt rapporteras, säger Ann Wiktorsson, Kommunal.

När en anmälan har hamnat hos Arbetsmiljöverket är det inte lika enkelt att inspektera som på en annan arbetsplats.

– Vi åker ju inte ut och inspekterar hos människor som är brukare inom till exempel hemtjänsten, säger Eva Karsten, arbetsmiljö­inspektör vid verket. Det vi kan göra är att ta upp en dialog med arbetsgivare och skyddsombud.

Eva Karsten tror att det ökade antalet anmälningar i första hand speglar en större benägenhet att påtala problemen från skyddsombuden, men att det också kan finnas en verklig ökning till följd av att allt fler brukare är riktigt gamla och dementa.

Ofta efterlyses dubbelbemanning i anmälningarna. Ibland kan det vara en lösning.

– Men minst lika viktigt är utbildning, och att kunskap sprids. Ofta kan du se att det finns någon i den egna personalgruppen som klarar den här personen, kan andra lära av den? säger Ann Wiktorsson.

– Det är också nödvändigt att en riskbedömning görs för varje brukare, och att nya bedömningar görs kontinuerligt.

De gånger som Arbetsmiljöverket har utfärdat förbud eller förelägganden handlar åtgärderna man har krävt oftast om utbildning av personalen, larm till personal och dubbel­bemanning.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen